Companii

Efectele crizei in industria farma: bugete conservatoare, reduceri ale marjelor operationale si de personal

Efectele crizei in industria farma: bugete conservatoare, reduceri ale marjelor operationale si de personal
22.10.2008, 15:39 68

Propagarea crizei sistemului financiar american s-a suprapus unei perioade extrem de tensionate in industria farmaceutica locala, cand distribuitorii de medicamente erau deja loviti puternic de deprecierea leului si de mentinerea de catre Ministerul Sanatatii a pretului la medicamente.

Distribuitorii au cele mai mari rulaje dintre toti jucatorii din industria farma locala, iar orice intrerupere a activitatii lor se resimte atat la nivelul producatorilor cat si al farmaciilor. A existat deja o perioada de doua saptamani in care acestia au sistat livrarea produselor catre farmacii, ceea ce a distorsionat si mai mult piata si a pus presiune pe producatori pentru a-si revizui conditiile comerciale.
Cu toate acestea, reprezentantii producatorilor sunt de parere ca impactul direct al crizei internationale asupra lor s-ar putea resimti pe filiera creditelor, o parte dintre acestia sustinandu-si investitiile si activitatea curenta prin intermediul fondurilor atrase de la banci.
"Principalul efect (al crizei internationale - n.red.) vizeaza accesul la credite si capital de lucru. Acesta este mult mai dificil acum si afecteaza puternic producatorii locali care trebuie sa-si extinda liniile de finantare din cauza perioadelor extrem de lungi in care se recupereaza banii in sistemul sanitar romanesc. De asemenea, companiilor le va fi dificil sa imprumute bani atat pentru investitii precum cele in upgradarea facilitatilor de productie cerute de reglementarile mai dure ale UE, cat si pentru achizitia de companii sau produse", a spus Stephen Stead, CEO al LaborMed, companie cu o cifra de afaceri de 28 mil. euro anul trecut.
Parerea este sustinuta si de reprezentantii Ozone Laboratories, care adauga faptul ca aceasta criza va afecta ritmul de crestere a cifrei de afaceri.
"Disponibilitatea limitata a creditelor poate avea un impact major asupra proiectiilor de crestere, un factor de impact la nivelul tuturor industriilor", a spus Christopher Henwood, CEO al Ozone Laboratories.
Pe de alta parte, Mahendra Bharadwaj, CEO al Terapia Ranbaxy, spune ca aceasta situatie de pe pietele financiare din intreaga lume se resimte in primul rand asupra unor domenii precum cel imobiliar, al bunurilor de folosinta indelungata sau al electronicelor.
"Daca ar fi sa listam la nivel general efectele vizibile si directe ale unei crize financiare internationale, ar fi in primul rand de mentionat comprimarea creditelor si efectele negative asupra burselor. Mergand apoi mai departe catre sectoarele economice care resimt efecte adverse directe la nivel de cerere putem vorbi despre: sectorul imobiliar, domeniul bunurilor de folosinta indelungata, sectorul electronicelor etc.", a spus Bharadwaj.  
El este de parere ca, prin natura domeniului, piata farmaceutica nu va fi afectata la nivelul cererii, iar pentru a evidentia impactul limitat asupra industriei de profil, seful Terapia Ranbaxy da drept exemplu evolutia actiunilor farma pe bursele din lume.
"Avem insa, in cazul industriilor ce servesc nevoi de baza, esentiale, cum este cazul alimentelor sau al medicamentelor, o situatie diferita. Aici nu se simte un astfel de efect direct la nivelul configuratiei cererii. Acest scenariu este, de altfel, usor vizibil la nivelul pietelor de capital in intreaga lume unde actiunile industriei farmaceutice sunt actiuni cu o evolutie de obicei stabila si nedefazata", a adaugat Bharadwaj.
La nivel international, a continuat Bharadwaj, companiile farmaceutice nu sunt stramtorate din punctul de vedere al lichiditatilor si sunt capabile sa-si finanteze investitiile din rezerve.
"Conform celor mai recente rapoarte, unii analisti simt ca unele companii farmaceutice mari ar putea folosi aceasta situatie si oportunitate pentru a-si transforma in tinte substantiale, companii de cercetare dezvoltare, mici dar eficiente, cum ar fi cele din industria Bio-Tech. Oricum, in Romania, companiile farmaceutice de medicamente generice nu au acces la asemenea mari rezerve de lichiditati si va trebui sa-si planifice cu foarte mare atentie cash-flow-ul si eventualele servicii de creditare in anul care urmeaza", a spus seful Terapia Ranbaxy.
Dupa distribuitori, care au cea mai mare forta de vanzari, producatorii sunt al doilea angajator din industria de profil, iar propagarea acestei crize ar putea determina reduceri de personal.
"Producatorii locali angajeaza un numar mai mare de oameni in departamentele tehnice, de productie, de cercetare-dezvoltare si administrative, spre deosebire de companiile internationale ale caror operatiuni sunt de obicei de sales & marketing. Criza de finantare din sistemul de sanatare la care se adauga cea de lichiditate poate pune in pericol o parte dintre posturi, in conditiile in care se reduce consumul de medicamente produse local", a spus la randul sau Stephen Stead.
In legatura cu estimarile financiare pentru acest an, unii dintre jucatori si-au revazut bugetele, in timp ce altii spun ca nu au avut in vedere acest lucru deoarece in Romania vom avea un "efect intarziat".
"Pentru 2008 nu ne-am gandit sa ne revizuim tintele de afaceri. Anul trecut noi am schimbat strategia. Nu am mai alergat dupa cota de piata si am incercat sa ne maximizam capitalul de lucru", a spus Dragos Damian, directorul general al Zentiva SA.
Producatorul si-a stabilit bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2009 luand in calcul un curs de 3,54 lei pentru un euro. "Am bugetat un plus al veniturilor de 10% care se bazeaza pe cresterea ponderii OTC-urilor (medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala - n. red.) si pe produsele noi", a adaugat Damian.
In legatura cu bugetul alocat promovarii, seful Zentiva spune ca acesta a fost afectat deoarece toate serviciile sunt facturate in euro, acestea fiind cu 10% mai scumpe comparativ cu iunie-iulie. La jumatatea anului viitor, managementul Zentiva Romania se va uita la portofoliul de produse pentru a vedea daca trebuie rationalizat sau din contra marit.
In categoria companiilor care nu si-au revazut bugetul pentru acest an intra si Ozone. "Nu avem in vedere sa modificam estimarile pentru acest an deoarece factorii externi au 'efect intarziat' pe piata locala", spune Christopher Henwood.
Pe de alta parte, LaborMed, companie aflata in portofoliul fondului de investitii Advent International, isi revizuieste bugetul pentru acest an. "Estimarile noastre sunt sub presiune din cauza unei piete locale slabe. Toti producatorii locali sunt afectati de scaderea pietei de generice", spune Stephen Stead.
Mahendra Bharadwaj de la Terapia Ranbaxy este de parere ca deprecierea monedei ca efect indirect al crizei internationale preocupa intr-o mare masura industria farmaceutica locala.
"Companiile au importuri substantiale de produse si/sau ingredienti farmaceutici activi sau alt gen de intrari prin import. In cadrul acestui scenariu, cresterea costurilor acestor intrari poate eroda semnificativ marginile operationale. Companiile farmaceutice din Romania va trebui sa ia in considerare toate aceste provocari in planurile si planificarile lor", a concis Bharadwaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO