Companii

Ebola, unul dintre cei mai contagiosi virusi cunoscuti

27.02.2003, 00:00 44

Guvernul Republicii Congo a declarat oficial izbucnirea unei epidemii de febra hemoragica Ebola in regiunea de vest a statului.
Testele de laborator efectuate la Centrul International de Cercetari Medicale din Franceville au confirmat diagnosticul, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Pana la 19 februarie se cunosc 73 de cazuri de imbolnaviri, dintre care 59 mortale in districtele Mbomo si Kelle.
Guvernul a solicitat sprijinul OMS pentru izolarea epidemiei, iar la 13 februarie regiunea Cuvette vest a fost plasata in carantina.
Epidemia s-a declansat mai intai in randul primatelor, potrivit Universitatii din Barcelona, care afirma ca doua treimi dintre cele 800 de exemplare de gorile recenzate in regiunea Lossi, din apropierea Parcului national Odzala, au murit de Ebola in ultimele cinci luni. Epidemia "deosebit de virulenta" a pornit din cinci focare si se raspandeste catre Parcul national Odzala, care adaposteste cea mai mare concentratie de gorile de campie din Africa, riscand sa se transforme intr-o catastrofa ecologica, aceleasi efecte inregistrandu-se si in randul cimpanzeilor. In vestul statului Congo se afla 80% dintre gorilele de campie din lume, adica 75.000 de indivizi, ceea ce ameninta supravietuirea speciei.
Imbolnavirea in randul oamenilor a fost provocata de faptul ca acestia se hranesc cu animale salbatice, de aceasta data cu primate gasite moarte in paduri.
Revista National Geografic subliniaza, la randul sau, ca eforturile de cautare a gazdei naturale a virusului este un subiect deschis de la prima epidemie de febra epidemica Ebola, in 1976.

Contaminare dintr-o strangere de mana
Ebola este unul dintre cei mai contagiosi virusi cunoscuti omenirii. O simpla strangere de mana poate transmite boala, mortala pentru 50 pana la 90 de procente dintre victimele afectate, prin hemoragie interna masiva. Impotriva acestui flagel inca nu exista nici un tratament, insa descoperirea gazdei naturale a virusului ar putea duce la crearea unui vaccin.
O prima ipoteza dezbatuta de oamenii de stiinta se refera la posibilitatea ca virusul Ebola sa fie prezent in lilieci, avand in vedere ca in toate epidemiile de Ebola in zona de focar existau si colonii de lilieci. Totusi, desi s-a demonstrat ca liliecii supravietuiesc bolii, pana in acest moment nu a fost posibila izolarea virusului.
De asemenea, o varianta avansata recent este ca virusul ar putea fi transmis de pasari sau insecte, intrucat actuala epidemie s-a declansat din mai multe focare. In plus, o echipa de cercetatori a constatat, in decembrie, ca invelisul proteic exterior al virusului Ebola este foarte asemanator cu retrovirusii purtati de pasari, facand posibila existenta unui stramos comun al acestora.
Noile cercetari sunt si mai ingrijoratoare, aratand ca Ebola poate suferi mutatii si este posibila chiar transmiterea bolii pe calea aerului, insa pana acum nu s-a observat nici un asemenea caz la oameni, ci doar in mediu de laborator.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO