Companii

E.ON: Nu mai sunt gaze interne în depozite. Importurile ruseşti sunt la 40% din necesar

 E.ON: Nu mai sunt gaze interne în depozite. Importurile ruseşti sunt la 40% din necesar

Autor: Roxana Petrescu

09.02.2011, 23:57 85

În plus, şeful E.ON crede că gazele ar trebui să se scumpeascăanul acesta cu două cifre, la câteva zile după ce FMI a cerutliberalizarea pieţei de profil. "Sperăm să vedem o creştereeconomică anul acesta, dar încă nu sunt semne de revenire pânăacum. Anul trecut a fost caracterizat printr-o stagnare a cererii,atât pe partea de gaze, cât şi pe cea de energie electrică, iarpentru anul acesta estimăm că situaţia va continua", spuneHajdinjak.

Germanii de la E.ON au intrat pe piaţa locală în 2005 prinachiziţia pachetelor majoritare de acţiuni de la fostele ElectricaMoldova şi Distrigaz Nord. În prezent, activităţile E.ONdesfăşurate pe cele două pieţe au fost reunite într-o singurăentitate denumită E.ON România.

De-a lungul anilor, nemţii de la E.ON au devenit unii dintre ceimai puternici susţinători ai liberalizării pieţei de gaze naturale.În prezent, preţurile plătite de consumatorii casnici din Româniasunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare îndomeniul Energiei (ANRE) în timp ce preţul la gaze din producţiainternă este menţinut la un nivel de două ori mai mic comparativ cucel al importurilor din Rusia.

Noroc cu FMI

Deşi importurile au acoperit în 2010 mai puţin de 20% dinconsum, furnizorii de gaze au susţinut mereu că nu-şi pot acopericosturile de achiziţie din cauza preţurilor reglementate.

Mai mult, din 2009 şi până în octombrie 2010, anumite industrii,aşa cum este cea a îngrăşămintelor chimice, au fost sprijinite prinfaptul că au primit numai gaze ieftine din producţia internă, şi nuun coş, aşa cum se practică de obicei. Astfel, furnizorii de gazeau fost nevoiţi să importe mai mult pentru a acoperi cererealocală, având astfel costuri şi mai mari care nu erau recunoscuteîn facturi.

Deşi discuţiile despre liberalizare se poartă de ani de zile,deblocarea a fost adusă de acordul semnat de România cu FMI.Astfel, potrivit acestui acord tarifele la energia electrică şigaze vor creşte în intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar careva fi stabilit până în septembrie 2011. E.ON spune însă că anulacesta creşterea ar trebui să fie de două cifre.

"Aveam dreptate în 2010 când spuneam că legea prin care anumiteindustrii să fie alimentate numai cu gaze din producţia internăeste o greşeală. Acum nu mai avem gaze interne în depozite şitrebuie să importăm mult mai mult din Rusia. De exemplu, înianuarie cota de importuri a fost de 30%, în februarie va fi de40%, iar în martie lucrurile stau la fel. Mai mult, preţul gazelorva creşte pentru că şi preţul petrolului s-a majorat ca urmare asituaţiei din nordul Africii. Gazele vor depăşi pragul de 400 dedolari pe mia de metri cubi. Doar din aceşti factori, creşterea depreţ ar trebui să fie de două cifre în 2011. Trebuie însăsprijinite prin anumite mecanisme categoriile defavorizate", spuneHajdinjak.

Potrivit acestuia, pe parcursul anilor 2009 şi 2010 nivelulcosturilor neacoperite a depăşit 400 de milioane de lei (95 demilioane de euro), iar potrivit prognozelor companiei situaţia vacontinua şi în primul trimestru al acestui an când s-ar puteaacumula costuri de peste 240 de milioane de lei (57 de milioane deeuro).

Dincolo de scumpirile dictate de conjuctura locală şiinternaţională, liberalizarea pieţei la nivelul anului 2015 laîndemnul FMI este văzută de Hajdinjak cu ochi buni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO