Companii

„Doar increderea consumatorului poate alimenta economia”

„Doar increderea consumatorului poate alimenta economia”
28.02.2010, 23:18 34

Profitul s-a ridicat la 300.000 de euro, de noua ori mai micdecat cel din anul anterior. "Nu se pot compara sub nicio formaprofiturile din 2009 si 2008, deoarece in urma cu doi ani au avutloc o serie de tranzactii imobiliare generatoare de profitexceptional, pe cand cifra din 2009 este doar din businessul debaza. Scaderea se mai explica prin mixul diferit de produsevandute, respectiv mai multe doze mici decat mari", a declaratCristian Cornea, directorul general al companiei Can PackRomania.

El sustine ca principala lui responsabilitate este asigurareaperenitatii societatii in aceasta perioada, caracterizata printr-unhaos economic si politic. Existenta companiei se asigura princlienti, salariati si actionari cat mai fericiti, apreciazaCornea.

Pentru a avea actionari fericiti, directorul general a eliminattoate costurile inutile, iar pentru a continua sa aiba salariati"fericiti" a mentinut firma functionala.

Cristian Cornea spune ca a fi director general intr-o asemeneaperioada este foarte dur, pentru ca trebuie sa satisfaci triunghiulclienti-salariati-actionari.

"Cum se poate compara un director general al momentului actualcu unul de acum 3-5 ani? Acum trei-cinci ani puteai sa iei aproapeorice decizie, oricat de stupida, iar societatea crestea odata cueconomia. Acum lucrezi cu 3-4 scenarii, iti pui la bataie toatastiinta, experienta, flerul de care dispui, si tot constati carealitatea a luat-o in alta directie decat cele mai pesimisteprognoze ale tale", a declarat el.

Cu 15% mai putine cutii metalice produse anultrecut

Anul trecut, compania Can-Pack, care asigura 80-90% din cutiilede bere vandute de Heineken, SABMiller, InBev sau Tuborg Romania, aprodus circa 500 de milioane de doze, cu 15% mai putine decat inanul anterior.

Directorul general spune ca asteapta ca anul acesta sa vanda600-650 de milioane de doze. Ponderea vanzarilor de bere la doze pepiata romaneasca era de 13% in 2008, fata de cea a berii la PETcare ajungea la aproape 47%, potrivit datelor Asociatiei BerarilorRomaniei. Spre comparatie, in tari vest-europene, vanzarile de berela doza reprezinta aproape 50% din vanzarile totale.

"Estimez ca ponderea dozei in consumul de bere a ramas mai multsau mai putin aceeasi in 2009, dar nu ma pot pronunta definitivpana cand industria berii nu isi va face publice rezultatele finalepe anul trecut", spune Cornea.

El vede o crestere a productiei, a vanzarilor si respectiv acifrei de afaceri pe seama exporturilor realizate catre clienti dinTurcia si Orientul Apropiat.

Investitii finalizate in marirea capacitatii deproductie

Proiectul de investitii de 6 milioane de euro al companiei, cepresupunea marirea cu 30% a capacitatii de productie a fabricii decutii metalice, a fost finalizat. Pentru anul acesta s-au bugetatinvestitii de 1 milion de euro, insa directorul general a precizatca inca nu poate oferi detalii legate de acest proiect deinvestitii.

Vede crestere economica in trimestrul patru

Cornea apreciaza ca mai devreme de trimestrul patru din acest annu se va concretiza o iesire din criza pentru Romania.

"Personal, prefer sa vizualizez momentul in care va incepe sadevina evidenta cresterea increderii consumatorului, singura carepoate alimenta motorul economic. Cred ca anul acesta va fi un an incare deteriorarea consumului va continua, sper doar ca nu foartemult."

El mai sustine ca vede 2010 la fel de mediocru ca si 2009, un anin care fiecare va incerca sa supravietuiasca, sa genereze unprofit minim sau o pierdere minima, sa isi poata achita datoriilesi sa isi conserve organizatia in stare de functionare.

Cristian Cornea se intreaba cum ar putea sa vada anul acesta maioptimist daca in Romania la ora actuala nu exista nicio masurareala anticriza pentru sectorul privat menita sa opreasca scadereaconsumului. "Ar fi impozitul pe profit reinvestit, dar care profit,ce investitii?", mentioneaza el.

Cine este Can-Pack

Grupul polonez Can-Pack, al carui actionar majoritar estecompania nord-americana F&P Holding, controleaza, pe langaunitatea din Romania, fabrici in Polonia, Ucraina, Slovenia, Cehia,Dubai, Franta si alte tari. Afacerile grupului sunt estimate la unmiliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO