Companii

Distribuitorul Farmacom incepe sa produca medicamente

04.01.2006, 19:24 143

Compania Farmacom, specializata in distributia de medicamente, va activa si ca producator de medicamente din luna martie a acestui an.

"Am achizitionat si am instalat deja echipamentele noi pentru aceasta linie de productie si suntem in faza de validare a acestora de catre producator. Am finalizat deja si instalatia de climatizare a capacitatii si urmeaza sa depunem documentatia necesara la ANM (n.r.-Agentia Nationala a Medicamentului, institutia care reglementeaza activitatea in domeniu)", a precizat Romeo Fieraru, director general al companiei. Linia de productie va fi specializata in fabricarea medicamentelor anodine (parafarmaceutice).

"In 60 de zile de la depunerea documentatiei, in cazul in care nu exista situatii neprevazute, ANM-ul elibeeraza atestatele de functionare. Productia va incepe cel mai probabil in luna martie", a mai declarat Fieraru.

Reprezentantul companiei nu a facut estimari referitoare la cuantumul vanzarilor aferente acitivitatii de productie.

Distribuitorul de medicamente apreciaza ca a incheiat anul trecut cu vanzari totale de aproximativ 15 milioane de euro. Pentru 2006, directorul companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri aferenta activitatilor de distributie cu 10-15%.

Compania opereaza o retea de 32 farmacii si 5 depozite, in Brasov, Sibiu, Iasi, Cluj si Timisoara.

"Planurile noastre prevad infiintarea unei entitati distincte care sa grupeze activitatile de productie. Cu fondurile obtinute in urma punerii in functiune a primei linii de productie, vom finanta linia de productie de antibiotice", a mai spus Fieraru. Investitiile preconizate de Fieraru se ridica la 1 mil. euro.

Farmacom este un fost oficiu farmaceutic, care a fost privatizat in 1999, cand salariatii si conducerea au cumparat pachetul majoritar de 52% din actiunile companiei.

In prezent Farmacom asigura distributia de medicamente in principal in judetele din Transilvania si Moldova. In actionariatul Farmacom se regasesc AVAS, cu 6,5% din actiuni, directorul companiei, Romeo, Fieraru, ce detine 7,5% din capitalul social, in timp ce pachetul majoritar este detinut de asociatia salariatilor, conform datelor Rasdaq. Distribuitorul Montero detine direct un pachet de 5,1% din actiuni si 8,8% din actiuni prin intermediul filialei din Brasov.

"Produsele pe care le vom realiza se vor vinde prin reteaua proprie de farmacii, dar si prin farmaciile pe care le deservim ca distribuitor", a mai relatat directorul companiei.

Farmacom detinea anterior o linie de productie, a carei functionare a fost sistata in 2004 in vederea obtinerii normelor GMP (Good Manufacturing Practice), care au devenit obligatorii pentru toti producatorii de medicamente din Romania incepand cu ianuarie 2005.

La sfarsitul anului 2004, din cei 56 de producatori de medicamente activi pe piata romaneasca, 34 de companii implementasera deja standardele GMP, 5 companii fiind in curs de certificare. Alte 5 companii urmau sa nu mai obtina certificarea, dar produsele acestora urmau sa circule pe piata, fiind fabricate sub contract in unitati certificate GMP.

Principalii furnizori de medicamente pentru Farmacom sunt Amman Pharma, Beaufor Ipsen, Pfizer, Schering AG Germania, Laboratoires Foumier, Hexal si Temmler Pharma Germania, la care se adauga producatorii interni precum Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi sau Biofarm Bucuresti.

Actiunile companiei sunt listate in cadrul pietei Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1,1 leu/actiune, iar capitalizarea bursiera a societatii este de circa 2,9 milioane de euro. Principalii competitori ai Farmacom pe segmentul distributiei de medicamente sunt Relad, Fildas, Mediplus, Montero sau Farmexpert.

Potrivit aprecierilor reprezentantilor industriei, piata farmaceutica va cunoaste o expansiune de circa 15% anul acesta, partial ca urmare a clarificarii situatiei datoriilor statului catre companiile din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO