Companii

Dispută pe „morile“ de vânt din Dobrogea. Şeful CWP a venit să susţină proiectul CEZ de la Cogealac

Mike Scholey, directorul general executiv al CWP: Mai avem un proiect în Dobrogea de circa 100 MW şi două în Moldova care cumulat au 590 MW. Acum Dobrogea a devenit o zonă pentru care toată lumea se luptă, dar noi am avut noroc pentru că am fost primii

Mike Scholey, directorul general executiv al CWP: Mai avem un proiect în Dobrogea de circa 100 MW şi două în Moldova care cumulat au 590 MW. Acum Dobrogea a devenit o zonă pentru care toată lumea se luptă, dar noi am avut noroc pentru că am fost primii

22.06.2010, 23:09 169

Continental Wind Partners (CWP), compania americană caredezvoltă alături de cehii de la CEZ cel mai mare parc eolian dinEuropa localizat în două comune dobrogene, spune că lucrările lapartea a doua a proiectului, la Cogealac, ar putea fi finalizate înurmătoarele 24 de luni, întârzierile intervenind pe fondulproblemelor pe care investitorii le au cu primăria comunei.

Iniţial, când au preluat acest proiect, cehii spuneau că în 2010toate cele 240 de turbine din cele două comune vor fi ridicate.Ulterior aceştia au precizat că în prima parte a lui 2011investiţia va fi finalizată, pentru ca acum terminarea proiectuluisă fie estimată pentru jumătatea anului 2012.

În vara anului 2008, CEZ a cumpărat de la CWP două proiecteeoliene, unul la Fântânele şi unul la Cogealac, în total investiţiaîn cele două parcuri urmând să se ridice la 1,1 mld. euro. Cele 240de turbine livrate de gigantul american General Electric vor avea ocapacitate cumulată de 600 MW, aproape cât un reactor nuclear de laCernavodă.

Dacă în ceea ce priveşte construcţia fazei de la Fântânelelucrările sunt foarte avansate, peste 110 turbine din cele 139,câte va avea acest parc, fiind montate şi câteva livrând energie însistem, în ceea ce priveşte etapa de la Cogealac investitorii seconfruntă cu mai multe probleme în relaţia cu primăria comunei,nicio turbină nefiind montată.

De ce întârzie proiectul de la Cogealac

"Aşteptăm cu nerăbdare să finalizăm proiectul din Cogealacîmpreună cu partenerii noştri în decursul următoarelor 24 de luni",a declarat Mike Scholey, directorul general executiv al CWP.

Problema cehilor şi a celor de la CWP este, în opinia lor, căPrimăria din Cogealac refuză să le dea aprobarea pentruconsolidarea drumurilor de exploatare, document necesar în vedereaobţinerii autorizaţiei de construcţie.

"Noi avem un proiect real, care merge şi în care au fostinvestite peste 500 de milioane de euro. În schimb ne luptăm cu ofantomă, cu proiecte fictive. Nouă ne lipseşte aprobarea pentruconsolidarea drumurilor, iar Primăria din Cogealac refuză să emităacest document şi preferă alţi investitori. Problema este căprimarul comunei deja şi-a închiriat anumite terenuri către alţiinvestitori, cei de la Eolica, firmă care lucrează cu Iberdrola(grup spaniol, lider mondial în ceea ce priveşte dezvoltarea deproiecte eoliene - n.r.). Acest lucru vine în contextul în care în2007 a fost emis un document prin care se ceda în mod exclusivconsolidarea acestor drumuri către Eolica, lucru care este completilegal. Noi avem deja semnate circa 100 de contracte de închirierecu proprietari de terenuri din Cogealac care la rândul lor auprocese cu primăria pentru că blochează acest proiect", explicăScholey motivul care stă la baza întârzierii proiectului de laCogealac.

Recent, primarul din Cogealac, Hristu Cati, a declarat căîntr-adevăr, în 2007, înainte de a prelua funcţia de primar, fostaconducere din Cogealac a emis pe numele Eolica Dobrogea, companiecare dezvoltă local proiectele celor de la Iberdrola, documentelenecesare construirii unui parc eolian de 600 MW.

El mai spunea că de fapt CEZ nu are aprobările necesare,singurele lucruri care sunt în posesia cehilor fiind niştecontracte de închiriere a pământului pe care nu a fost emisăautorizaţia de construcţie. Cati Hristu a devenit primar înCogealac în 2008 candidând din partea PNŢCD. Potrivit preseiconstănţene, acesta ar fi urmat să schimbe taberele şi să treacă departea PDL.

"Cele mai importante documente de care ai nevoie pentru a începesă contruieşti un parc eolian sunt autorizaţia de înfiinţare emisăde către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE) şi autorizaţia de construcţie. Noi avem documentul dinpartea ANRE. Am putea lua şi autorizaţia de construcţie fărăaprobarea de consolidare a drumurilor, numai că acest lucrupresupune un volum mai mare de muncă în realizarea altor drumuri,ceea ce ar însemna încă aproximativ 10 milioane de euro cheltuiţidegeaba", spune Scholey.

Cu probleme, dar optimişti

Cu toate acestea, reprezentanţii CWP cred că pot merge maideparte şi cu faza de la Cogealac, sperând ca în următoarele douăluni să poată începe construcţiile.

"Ar fi un dezastru pentru ţară, pentru CEZ, dar şi pentruoamenii de acolo ca etapa de la Cogealac să nu se mai construiască.Credem că vom merge mai departe, dar este şi o mică posibilitate sărenunţăm. Sperăm ca în următoarele două luni să ne putem apuca demuncă şi pe parcurs să găsim o rezolvare a problemelor", a mai spusScholey.

Potrivit acestuia, cele mai bune luni pentru a construi un parceolian într-o zonă cum este Dobrogea sunt martie-noiembrie, pentrucă în timpul iernii devine imposibilă ridicarea turbinelor eolienecare măsoară 100 de metri.

"Trebuie să ne mişcăm repede pentru Cogealac. În iarna aceastaam pierdut, de exemplu, 3 luni din cauza vremii pentru construcţiade la Fântânele, pentru că nu am putut ridica turbinele."

Bani de la CEZ pentru alte proiecte locale

În afară de proiectele pe care le dezvoltă alături de CEZ, CWPspune că mai are în România mai multe proiecte de dimensiuni maimici pentru care deja poartă discuţii cu anumiţi investitoriinteresaţi.

"Mai avem un proiect în Dobrogea de circa 100 MW şi două înMoldova care cumulat au 590 MW. Acum Dobrogea a devenit o zonăpentru care toată lumea se luptă, dar noi am avut noroc, pentru căam fost primii. Oricum din aceste capacităţi ar putea fi puse înfuncţiune mai puţine, pentru că în acest tip de afacere rata desucces este destul de mică, mai puţin de 50%", a mai spusScholey.

În ceea ce priveşte proiectul din Dobrogea, acesta este realizatalături de Monsson Alma, firmă controlată de omul de afaceriEmanuel Muntmark, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori deproiecte eoliene.

Afaceri cu vânt

  • CWP este o companie americană cu venituri de circa 32 demilioane de euro.
  • Compania dezvoltă proiecte eoliene în România, Polonia, Serbia,Bulgaria, Croaţia şi Australia.
  • Cel mai mare proiect pe care l-a dezvoltat până acum este celvândut către cehii de la CEZ.
  • Pentru dezvoltarea unui MW în proiecte eoliene sunt necesarefonduri de 25.000 de euro pentru măsurători sau obţinereapermiselor.
  • 25 de oameni din partea CWP lucrează în prezent alături de CEZpentru proiectul de la Fântânele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO