Companii

Discutii pentru vanzarea a 28 de benzinarii Shell din Romania?

24.03.2003, 00:00 113

Al doilea grup petrolier din Europa, Royal Dutch Shell, este in discutii cu alti operatori de profil privind vanzarea a 28 de benzinarii de pe piata romaneasca, sustin surse de pe piata petroliera romaneasca. Informatiile nu au fost nici confirmate, dar nici negate de oficialii Shell in Romania.
Sursele din piata citate afirma ca Shell a avut pana acum discutii cu mai multe companii petroliere prezente pe piata locala a distributiei de carburanti privind vanzarea a 28 de benzinarii, printre potentialii cumparatori numarandu-se OMV (Austria), grupul petrolier privat Rompetrol, nefiind exclusa nici varianta unor discutii cu Rafo Onesti.
In ultimele zile, pe piata au aparut informatii potrivit carora Rafo este interesata de achizitionarea de benzinarii. Pe de alta parte, un alt candidat puternic care a anuntat pentru acest an o extindere masiva pe piata, grupul rusesc Lukoil, nu este interesat decat de o preluare a intregii retele de benzinarii Shell, care numara acum 81 de statii, potrivit unor surse din cadrul companiei.
Teoretic, printre cei care nu par sa fie A‚"in carti" pentru posibila vanzare se numara deocamdata SNP Petrom, Agip (Italia) sau MOL (Ungaria), mai afirma sursele citate. Daca Shell va vinde intr-adevar 28 de benzinarii, valoarea tranzactiei s-ar putea ridica la aproximativ 28 mil.$, avand in vedere ca un pret mediu pe statie ar varia in jurul nivelului de un milion de dolari. Ce spun oficialii Shell despre zvonul privind o astfel de vanzare?
"Avem tranzactii in derulare in Suedia sau Italia, de exemplu. Nu am informatii despre astfel de discutii (n.red. - privind vanzarea de benzinarii Shell din Romania). Nu pot confirma si nici nega astfel de informatii. Poate fi vorba de studii sau discutii care nu se afla intr-o faza avansata. In tot cazul, nu este vorba de negocieri, altfel as fi stiut", a declarat pentru Ziarul Financiar Joel Maes, presedintele grupului de companii Shell in Romania.
Potrivit acestuia, strategia gigantului anglo-olandez in Romania este in acest moment "let's wait and see" (n.red . - sa asteptam si vom vedea).
Potrivit lui Maes, Shell este preocupat acum de optimizarea costurilor, avand in vedere "conditiile dificile de pe piata romaneasca a distributiei de carburanti".
Shell, ca dealtfel toti operatorii de pe piata interna, asteapta sa vada ce se intampla cu privatizarea liderului pietei, SNP Petrom, moment de care ar putea depinde chiar liberalizarea pietei si "legarea" pretului carburantilor de cotatia titeiului de pe pietele internationale. Pana acum, companiile internationale prezente pe piata romaneasca au acuzat in repetate randuri ca inregistreaza pierderi datorita pretului carburantilor de pe piata interna, situat sub cotatiile internationale.
Potrivit ultimelor informatii disponibile pe piata, SNP Petrom detine circa 580 benzinarii, urmata de Rompetrol (circa 145 de statii, din care 96 in franciza), Lukoil (circa 94 de statii), Shell (81), OMV (49 de statii), MOL (47 statii), Agip (20), alte 500-600 de statii fiind detinute de benzinarii particulari. Calcule facute pe baza informatiilor din piata arata ca vanzarile de carburanti pe piata romaneasca sunt estimate la circa 2 mld.$ in 2002.
De la intrarea pe piata romaneasca, Shell a investit pana acum 90 mil.$ in reteaua de 81 de benzinarii. In total, investitiile grupului anglo-olandez in Romania depasesc 210 mil.$. In prezent, Shell activeaza pe piata prin doua companii: Shell Romania SRL (in domeniul distributiei de carburanti) si Shell Gas Romania, prezenta pe piata de GPL.
Shell Romania SRL a inregistrat in 2001 pierderi nete de 113 mld.lei (3,8 mil.$) la o cifra de afaceri de 2.584 mld.lei (88,9mil.$), potrivit bilantului contabil al companiei depus la Ministerul Finantelor.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO