Companii

Dezvoltatorii imobiliari: „Creşterea TVA-ului în imobiliare în mijlocul unui ciclu descendent va gripa şi mai mult piaţa“

Sursa foto: 123rf

Sursa foto: 123rf

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.08.2023, 00:07 7701

Măsurile discutate de guvern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din domeniul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat săptămâna aceasta, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu impact direct asupra pieţei imobiliare.

„Creşterea TVA-ului în imobiliare în mijlocul unui ciclu descendent, care persistă de peste un an, din cauza evoluţiei galopante a dobânzilor şi care generează o creştere continuă a costurilor pe tot lanţul economic, re­pre­zintă o decizie total iraţională, care va gripa şi mai mult acest sector major din economie“, spune Tinu Sebeşanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor. El spune că mediul de business nu a fost consultat anterior formulării acestor măsuri, iar efectele se vor vedea în creşterea zonei „gri“ a economiei.

„O creştere cu 2% a unui impozit (de la 3% la 5% pentru tranzacţii imobiliare – n. red.) nu este chiar o dramă pentru piaţă, mai ales că impozitarea era oricum scăzută din acest punct de vedere şi avem şi o inflaţie ridicată. Impactul măsurilor este însă devastator pentru dezvoltatorii imobiliari, care vor creşte astfel preţurile apartamentelor“, spune Lucian Azoiţei, dezvoltator imobiliar, fondatorul companiei Forty Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO