Companii

Dezvoltatorii arunca pe piata proiecte rezidentiale la sub 800 euro/mp

23.11.2005, 19:56 31

Developerii imobiliari de pe segmentul rezidential au inceput sa obtina preturi de livrare pe piata pentru proiectele noi de sub 800 de euro/mp construit, in conditiile in care in oferta anterioara predominau proiectele cu preturi de peste 1.000 de euro/mp.

Ultimul astfel de proiect anuntat este localizat in zona Pipera-Tunari, recunoscuta pentru proiectele adresate segmentului superior al pietei rezidentiale. Proiectul, format dintr-un ansamblu de 6 vile, este dezvoltat de o persoana fizica si necesita o investitie de 1,8 milioane de euro, potrivit companiei imobiliare Regatta.

Pretul unei vile in cadrul acestui proiect este de 300.000 de euro, la o suprafata de 290 de metri patrati, fiind inclus si un teren de 400 de metri patrati. Avand in vedere ca pretul terenului in zona este de circa 200 de euro/mp, pretul final al proiectului rezidential este de circa 760 euro/mp construit.

"Nu putem vorbi de un trend, ci de o nevoie. Este o necesitate sa se construiasca la preturi de pana la 800 euro/mp deoarece oamenii nu fac fata financiar. Ofertele trebuie foarte bine diferentiate. Apartamente de lux se fac in zone de lux, nu spre exemplu in zona Vitan. De asemenea trebuie tinut cont si de faptul ca exista o serie de standarde de constructie sub care nu se mai lucreaza. De exemplu, blocurile trebuie sa aiba parcari. Este o piata a concurentei. Oferta cea mai buna si cu cel mai scazut pret este cea care castiga", a spus Sorin Lacusta, senior broker in cadrul departamentului de vanzari rezidentiale al companiei Regatta.

Oferta de proiecte rezidentiale noi la preturi finale de sub 800 euro/mp este o caracteristica a acestui an.

"In ceea ce priveste proiecte cu preturi care se incadreaza in aceasta categorie noi avem in portofoliu mai multe, printre care ansamblul de blocuri din zona Doi Cocosi si Domus Stil", a mai precizat Lacusta.

Alte proiecte cu preturi similare sunt proiectele Andami Corbeanca, Dolce Vita Giulesti, Planorama Doamna Ghica sau complexul rezidential Domnesti, potrivit informatiilor companiei imobiliare Neocasa.

"Aceasta nisa pe piata, dublata de tendinta de stabilizare socio-economica si de cresterea economica inregistrata, a atras in ultimii ani un numar din ce in ce mai mare de investitori autohtoni si straini. Segmentul rezidential din Romania este perceput ca fiind unul foarte rentabil comparativ cu celelalte tari europene", a precizat Corina Bors, marketing manager in cadrul Neocasa.

"Nu se poate vorbi de o tendinta in acest sens. Este greu sa obtii acest nivel de pret, mai ales in contextul in care terenurile din Bucuresti sunt scumpe, iar costurile de constructie ridicate. Pe de alta parte, zonele din care ai putea sa scoti pretul de sub 800 euro/mp construit nu sunt cautate", a apreciat Ionut Bordei, manager al departamentului de vanzari rezidentiale al companiei Eurisko.

Aparitia proiectelor rezidentiale noi cu preturi de sub 800-900 de euro/mp se produce in conditiile in care pretul imobilelor vechi a crescut sustinut in ultimii ani, pe piata din Bucuresti intalnindu-se apartamente construite in anii ''70-''80 cu preturi de vanzare de peste 1.000 de euro/mp. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO