Companii

Dezechilibru total: Capitala atrage două treimi din ISD

Autor: Ciprian Valentin Botea

08.11.2010, 23:05 28

Bucureştiul a atras două treimi din investiţiile străine totalede aproximativ 50 mld. euro, stocul ajungând la 31,7 mld. euro îndecembrie anul trecut, potrivit datelor BNR, chiar dacă aici seconcentrează doar 10% din populaţia ţării. Stocul investiţiilorstrăine în Bucureşti a crescut cu 1,1 miliarde de euro pe parcursullui 2009.

Anul trecut, investiţiile străine nete au însumat doar 3,5 mld.euro la nivelul întregii ţări, în scădere cu 63% faţă de nivelulrecord de 9,5 mld. euro din 2008, în contextul prăbuşirii economieişi reducerii semnificative a fluxurilor de lichidităţi la nivelmondial.

Economiştii spun că incertitudinea din economie a generatreticenţă în rândul investitorilor străini şi că sumele care intrăîn ţară vor creşte imediat ce Produsul Intern Brut (PIB) va dasemne de redresare. "Investitorii străini se uită foarte mult lamersul economiei şi asociază nivelul de trai al populaţiei,inclusiv cererea, cu creşterea PIB", spune analistul financiarDragoş Cabat.

Cabat aperciază că investiţiile vor creşte în 2011 pe fondulredresării economiei, după ce şi anul acesta fluxurile de bani dinexterior au continuat să se diminueze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO