Dezechilibru total: Capitala atrage două treimi din ISD

Autor: Ciprian Valentin Botea 08.11.2010

Bucureştiul a atras două treimi din investiţiile străine totale de aproximativ 50 mld. euro, stocul ajungând la 31,7 mld. euro în decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR, chiar dacă aici se concentrează doar 10% din populaţia ţării. Stocul investiţiilor străine în Bucureşti a crescut cu 1,1 miliarde de euro pe parcursul lui 2009.

Anul trecut, investiţiile străine nete au însumat doar 3,5 mld. euro la nivelul întregii ţări, în scădere cu 63% faţă de nivelul record de 9,5 mld. euro din 2008, în contextul prăbuşirii economiei şi reducerii semnificative a fluxurilor de lichidităţi la nivel mondial.

Economiştii spun că incertitudinea din economie a generat reticenţă în rândul investitorilor străini şi că sumele care intră în ţară vor creşte imediat ce Produsul Intern Brut (PIB) va da semne de redresare. "Investitorii străini se uită foarte mult la mersul economiei şi asociază nivelul de trai al populaţiei, inclusiv cererea, cu creşterea PIB", spune analistul financiar Dragoş Cabat.

Cabat aperciază că investiţiile vor creşte în 2011 pe fondul redresării economiei, după ce şi anul acesta fluxurile de bani din exterior au continuat să se diminueze.