Companii

Deputatii au definit companiile private

28.02.2001, 00:00 14



Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) poate vinde pachetele de actiuni detinute de stat in societatile comerciale si catre companii la care participarea statului nu depaseste 33%, a hotarat ieri plenul Camerei Deputatilor, modificand articolul doi al Ordonantei de Urgenta nr. 296/2000 privind infiintarea APAPS.

In textul initial, se stipula ca APAPS vinde actiuni catre sectorul privat, fara alte precizari. Noua definire a principalului obiect de activitate al APAPS a fost adoptata la propunerea Comisiei de politica economica.

De asemenea, plenul Camerei a stabilit, conform modificarilor aduse de Comisia de politica economica, ca APAPS va administra, ca actionar, cu toate drepturile ce decurg din aceasta calitate, societatile comerciale aflate in portofoliul propriu, la care statul detine actiuni. Ordonanta urmeaza sa fie discutata si in Senat.

APAPS va exercita controlul cu privire la modul in care sunt respectate clauzele din contractele de privatizare, inclusiv in cazul celor incheiate de catre FPS, precum si supravegherea societatilor comerciale in cauza in ceea ce priveste gradul de ralizare a performantelor economice si financiare asumate prin contractul de privatizare, in cazul nerespectarii acestora facandu-se apel la solutii legale: cale amiabila, arbitraj, instante.

Comisia de politica economica a inclus si o noua atributie pentru APAPS, conform careia aceasta autoritate va acorda ministerelor si autoritatilor administratiei publice locale, la solicitarea acestora, asistenta privind procesul de privatizare.

Plenul a acceptat ca, pe langa APAPS, sa functioneze si Consiliul Interministerial format din 9-11 membri, reprezentanti ai ministerelor economice, eliminand prevederea conform careia din acest consiliu urmau sa faca parte si reprezentanti ai altor institutii publice cu atributii in procesul de privatizare.

Deputatii au adoptat si Ordonanta de Urgenta nr. 299/2000 privind unele masuri pentru accelerarea procesului de privatizare a societatilor comerciale din domeniul lucrarilor publice, transporturilor si locuintelor.

Ordonanta, cu articol unic, desemneaza Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintelor ca institutie implicata in accelerarea procesului de privatizare a societatilor comerciale din cele trei domenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO