Companii

Deloitte: Romanii vor cheltui 72 mld. euro in supermarketuri si 12 mld. euro pe sanatate

Deloitte: Romanii vor cheltui 72 mld. euro in supermarketuri si 12 mld. euro pe sanatate
23.06.2008, 18:43 18

VVanzarile din retailul romanesc ar putea creste in perioada 2007-2017 cu 130%, la peste 72 mld. euro, Romania fiind, alaturi de Bulgaria, una dintre pietele cu cel mai mare potential de crestere in domeniu, potrivit firmei de consultanta Deloitte. Valoarea pietei de retail in Romania a fost de 31,2 mld. euro in 2007, iar Deloitte estimeaza in urmatorii zece ani o crestere de 132%. Analiza arata ca anticiparile privind evolutia Romaniei si Bulgariei sunt determinate de dimensiunile actuale reduse ale celor doua piete, fapt demonstrat de valoarea mica a vanzarilor pe locuitor. Astfel, vanzarile in retail din Romania reprezinta 31% din media celor 27 de state ale Uniunii Europene, cu 1.447 de euro pe locuitor in 2007, cel mai mic nivel din UE.
Cheltuielile alocate pentru sanatate pe cap de locuitor vor creste cu 85% pana in 2012, comparativ cu 2007, pe masura ce Romania isi va alinia sistemul sanitar la cel al UE, iar veniturile si consumul de servicii medicale se vor majora, potrivit Deloitte. "Cheltuielile totale alocate sanatatii au fost, in 2007, de circa 5,1% din PIB, circa 8,2 mld. dolari (peste 6 mld. euro - n.r.), nivel scazut chiar comparativ cu standardele din Europa Centrala. Cheltuielile anuale din acest domeniu vor creste gradual, pana la circa 5,4% din PIB pana in 2012, in continuare sub nivelul mediu din UE, de 9,4% din PIB", se spune in studiul Deloitte. Comisia Nationala de Prognoza estimeaza un PIB de 233 mld. euro in 2012, ceea ce inseamna ca romanii ar putea cheltui peste 12 mld. euro pe sanatate.
Romania se afla pe a treia pozitie in Europa Centrala, dupa Polonia si Cehia si la mare distanta fata de acestea, in functie de valoarea pietei constructiilor in 2007, de 9,2 mld. euro, potrivit Deloitte. Piata constructiilor din Romania este insa de aproape patru ori mai redusa decat cea din Polonia, care a atins un nivel de 35,3 mld. euro. De asemenea, valoarea pietei constructiilor din Cehia este de doua ori mai mare decat cea locala, ajungand la 17,8 mld. euro. Deloitte apreciaza ca firmele de constructii din regiune vor beneficia in continuare de cerere mai ales pe piata locuintelor si cea a birourilor si a spatiilor de retail. De asemenea, implicarea in proiecte publice va fi un factor care va determina continuarea cresterii pietei constructiilor din zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO