Companii

Deloitte: Companiile din România sunt preocupate de încetinirea creşterii economice, şomaj şi inflaţia ridicată, dar sunt totuşi mai optimiste decât cele din Europa Centrală

Deloitte CFO Summit 2023

Deloitte: Companiile din România sunt preocupate de...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2023, 11:19 92

Companiile din România sunt preocupate de încetinirea creşterii economice, de creşterea anticipată a şomajului şi de inflaţia ridicată, potrivit unui studiu realizat de Deloitte la sfârşitul anului trecut, care relevă o deteriorare accentuată a aşteptărilor directorilor financiari privind creşterea economică.

Astfel, dintre cei 120 de directori chestionaţi, doar 17% credeau la acel moment că economia va creşte cu peste 2,5% în 2023, faţă de 57% anul trecut.

Majoritatea directorilor financiari chestionaţi (57%) se aşteaptă la o creştere economică de maximum 1,5%, ceea ce, pe de altă parte, denotă mai mult optimism decât media la nivelul Europei Centrale, conform căreia aproape trei sferturi (73%) dintre participanţi se aşteaptă la o creştere economică mai mică de 1,5% pentru ţara lor în acest an.

Mai mult de jumătate (55%) dintre directorii financiari din România consideră că deteriorarea condiţiilor economice va duce la creşterea şomajului anul acesta, faţă de doar o treime (33%) anul trecut, dar, şi în acest caz, schimbarea este mai puţin dramatică decât cea la nivelul Europei Centrale, unde procentul celor care se aşteaptă la un şomaj mai mare este mai mult decât dublu faţă de anul trecut (de la 33% la 68%), cu perspective deosebit de pesimiste în Polonia, Ungaria şi Republica Cehă (peste 85%).

Cel mai mare risc pentru directorii financiari din România rămâne lipsa de angajaţi calificaţi (63%), urmat de reglementările tot mai numeroase (32%), reducerea cererii interne (31%), previziunile privind evoluţia economiei (25%), riscurile geopolitice (23%) şi fluctuaţiile de curs valutar (20%). La nivel regional, riscurile geopolitice au urcat în topul preocupărilor directorilor financiari (45%).

În timp ce majoritatea directorilor financiari din România rămân optimişti cu privire la evoluţia veniturilor companiilor (69% se aşteaptă ca acestea să crească), peste 40% estimează o scădere a marjelor de profit operaţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO