Companii

Dealerul Cardinal Motors ingheata investitii de 18 mil. €

01.03.2010, 23:06 368

Cardinal Motors, cel mai mare dealer VW si Audi din provincie,detinut de familia Precup din Constanta, a inghetat in acest aninvestitiile planificate in noile unitati de vanzare si servicedupa ce in 2009 a inregistrat o reducere a cifrei de afaceri cu50%, la 32 de milioane de euro.

Compania a demarat in 2007, an in care a inregistrat un profitde 3,6 milioane de euro, un proiect de investitii de 18 milioane deeuro care consta in construirea unui complex cu showroom si serviceAudi si Volkswagen in localitatea Valu lui Traian din judetulConstanta.

"Ar fi trebuit sa fie cel mai mare service VW. In 2011 speram sarepornim investitia, iar la finalul anului unitatea sa fiefunctionala. Avem terenuri pe care ar fi trebuit sa incepemlucrarile si in Tulcea si Slobozia, planurile sunt aprobate, darvom mai astepta pana in 2011", a declarat Anca Precup,vicepresedinte al consiliului de administratie al CardinalMotors.

Compania detine doua dealer-shipuri, in Constanta si Ploiesti,pentru care estimeaza afaceri de 40 de milioane de euro in 2010, increstere cu 8% fata de anul trecut. In Tulcea in prezentfunctioneaza doar un punct de lucru, fara unitate de service.

Vanzari mai mici cu 70%

In cursul anului trecut compania a comercializat 1.020 deautovehicule, pentru marcile VW si Audi, ceea ce reprezintaaproximativ 30% din vanzarile realizate in 2008. "A fost anul incare am uitat de abordarile traditionale".

La nivel national vanzarile de automobile VW, importate dePorsche Romania, au scazut cu 54%, la 9.441 de unitati in 2009, intimp ce vanzarile de vehicule comerciale VW s-au redus cu 48,5%, la1.350 de unitati. Pentru Audi scaderea procentuala a fost similaramarcii VW, la 1.300 de unitati.

Comparativ cu vanzarile, cifra de afaceri a Cardinal Motors nu ascazut direct proportional, deoarece businessul unitatilor dereparatie s-a apreciat. "In ceea ce priveste industria auto, s-aprodus o schimbare de mentalitate, o schimbare majora acomportamentului de consum. Daca pana in 2009 clientii puneau mareaccent pe servicii, incepand de anul trecut se pune mare accent pepret. Astfel, ne-am schimbat strategia, devenind un service demarca accesibil".

Odata cu reducerea afacerilor, dealerul a redus si numarul deangajati cu 30%, ajungand la 205 oameni in prezent.

Precup a adaugat ca in 2009 modelele comercializate au avutrepozitionari de pret, iar in 2010 volumul de automobilecomercializate a fost estimat la aproximativ 1.100 de unitati,prognoza fiind realizata pe seama noilor lansari din gama.

90 de masini prin Rabla?

Cardinal Motors apreciaza ca vanzarile prin divizia deautomobile rulate Welt Auto vor creste cu 10%, iar vanzarile prinintermediul programului Rabla vor trece de 90 de unitati, nivelulraportat pentru 2009. "Programul Rabla este un ajutor, si avand invedere schimbarile pe care le aduce, speram ca in 2010 vanzarile(prin intermediul programului - n. red) sa creasca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO