Companii

De vorbă cu Radu Graţian Gheţea despre viitorul creditării în România

22.08.2010, 23:47 34

Alături de Răsvan Radu şi Dan Pascariu de la UniCredit, MihaiBogza de la Bancpost sau Sergiu Oprescu de la Alpha Bank, RaduGraţian Gheţea este unul dintre cei mai cunoscuţi români aflaţi laşefia unei bănci de prim rang.

Diferenţa faţă de cei menţionaţi este că Gheţea conduce de patruani încoace CEC, cea mai mare bancă de stat, iar de zece ani estepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Ca preşedinte alCEC, Gheţea a condus transfor­marea vechii case de economii înbanca comercială de acum, cel mai important pilon de rezistenţă alstatului într-un sistem bancar dominat cu autoritate de băncilestrăine.

Ca şef al ARB, Gheţea este în mod tradiţional interlocutorulpreferat al ziariştilor care caută să afle ce se întâmplă înculisele relaţiei dintre băncile comerciale şi BNR, dar şi ceviziune au băncile de la noi despre ele însele şi rolul lor într-osocietate care a trecut pe nesimţite de la sărăcia anilor '90 laboom-ul creditării din a doua jumătate a anilor 2000, iar acumînfruntă o criză pentru care nu puţini culpabilizeazăbăncile.
Absolvent de Matematică, Gheţea a fost director general al BRCE,fosta Bancorex, din 1986 până în 1994. De aici a plecat la AlphaBank, pe atunci Banca Bucureşti, ca prim-vicepreşedinte şi membrual Consiliului de Administraţie. În 2007 a ocupat funcţia depreşedinte al Alpha Bank, pentru ca din 2007 încoace să deţinăpreşedinţia CEC, a cincea bancă de pe piaţă ca active înprezent.
În cadrul "MEET THE CEO", eveniment care va fi organizat deBUSINESS Magazin în data de 31 august, conceput ca un momentoportun pentru un public restrâns de a avea acces la o discuţieliberă cu membri ai comunităţii de business din România, RaduGraţian Gheţea va împărtăşi cele mai importante momente alecarierei sale de bancher şi şef de bancă, va vorbi despreperspectiva creditării în România şi despre cele mai importanteprobleme cu care se confruntă la ora actuală sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO