Companii

Daniel Catanas de la Wienerberger: Mai facem doua-trei fabrici pana in 2010

02.03.2006, 20:20 88

Seful operatiunilor producatorului austriac de caramizi Wienerberger din Romania anunta un nou val de investitii in fabrici pentru urmatorii ani.

Planurile Wienerberger vizeaza deschiderea a inca doua - trei fabrici in urmatorii cinci ani, care ar urma sa se alature celor doua capacitati de productie existente deja pe piata.

Producatorul austriac de caramizi va pune in functiune in prima jumatate a acestui an o noua capacitate de productie de caramizi la Sibiu, pe locul fostei fabrici CEMA Sibiu, unde au fost investiti circa 18 mil. euro.

"Din cei circa 160-180 de angajati de la fabrica de caramizi din Sibiu, vor mai ramane aproximativ 60, odata cu incheierea procesului de modernizare", afirma Daniel Catanas, directorul general al companiei Winerberger Sisteme de Caramizi, filiala locala a grupului austriac.

In prezent, angajatii companiei care lucreaza la Sibiu sunt trimisi sa faca training la fabrica de la Gura Ocnitei si in fabricile din Ungaria.

"Noi incercam sa pastram marea parte a angajatilor, dar odata cu finalizarea investitiei, cei care lucrau cu lucru manual nu vor mai ramane. Fabrica de la Sibiu este facuta dupa acelasi model cu cea de la Gura Ocnitei, pentru care este nevoie doar de 60 de angajati", explica Catanas. Odata cu achizitia fabricii CEMA de catre Wienerberger, directorul de fabrica a ramas in functie si au fost angajati trei sefi de schimb.

Fabrica de la Sibiu producea circa 25 de milioane de formate normale, in momentul achizitiei de catre Wienerberger.

"Avand experienta din celelalte tari in care suntem prezenti, am reusit sa ajungem la o productie de 40 de milioane de formate folosind utilajele existente, printr-o reorganizare a procesului de productie", precizeaza Catanas.

"Am ales sa achizitionam fabrica de la Sibiu, datorita locatiei foarte bune care ne permite un acces rapid la zacamintele de argila din apropierea Sibiului", adauga reprezentantul Wienerberger. Fabrica de la Sibiu si-a oprit productia anul trecut in august.

"Fabricile de caramizi functioneaza intr-o anumita zona, care sa fie aproape de zacaminte de argila. Nu putem face o fabrica oriunde, de aceea e nevoie de timp, pentru a pregati investitiile in productie", spune Catanas.

Pregatirea investitiei de 18 milioane de euro de la Gura Ocnitei, un proiect greenfield (n.r.- constructie de la zero), a durat mai mult de un an de zile, potrivit reprezentantilor Wienerberger.

Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit circa 35-36 de milioane de euro.

Fost director regional al companiei Wurth Romania, companie la care a lucrat timp de 4 ani, Daniel Catanas, 39 de ani, a ajuns la Wienerberger in 1997, fiind primul angajat al grupului austriac in Romania.

In cei opt ani de cand este la Wienerberger, Catanas a format echipa manageriala a Wienerberger Sisteme de Caramizi, companie care are in prezent peste 200 de angajati.

"Odata cu dezvoltarea companiei am intarit departamentul de vanzari, pe cel de resurse umane si incepand cu extinderea companiei am infiintat departamentul de achizitii", spune Catanas.

Piata de caramizi se afla in continua crestere, potrivit lui Catanas.

"In prezent, Romania are un deficit de locuinte, care ne permite sa credem ca piata de caramizi se va dezvolta in continuare. Acum se construiesc circa 1,3-1,4 locuinte la mia de locuitori, in timp ce in Ungaria se construiesc peste 4 locuinte la 1.000 de locuitori, iar in Portugalia peste 13 locuinte", explica Catanas.

Peste jumatate din vanzarile Wienerberger Sisteme de Caramizi sunt realizate de importul de caramizi din Ungaria.

Filiala locala a Wienerberger a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro, fata de 12,6 milioane de euro in anul precedent.

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in anul 1998 si a investit peste 35 de milioane de euro. Austriecii au anuntat in 2004 ca maresc miza pentru piata locala, planurile lor de investitii urmand sa totalizeze 100 de milioane de euro pana in anul 2009 in fabrici de caramida, tigla si pavele.

In 2003, grupul austriac a achizitionat de la producatorul de materiale de constructii CEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu o valoare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langa pretul pe pachetul de actiuni si fonduri destinate unei majorari de capital in vederea modernizarii fabricii.

Wienerberger Sisteme de Caramizi are in prezent 205 angajati, dintre care 170 lucreaza in cele doua fabrici, iar restul in structuri administrative si manageriale.

Wienerberger Sisteme de Caramizi este detinut in proportie de 65,08% de grupul Wienerberger si de BERD cu 34,92%.

BERD a anuntat anul trecut ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 mil. euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si in Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO