Companii

Dacă economia şi businessul cresc, de ce încasările statului din impozitul pe profit bat pasul pe loc?

Dacă economia şi businessul cresc, de ce încasările...

Autor: Răzvan Botea

10.02.2024, 10:40 1410

Guvernul a încasat din impozitul pe profit 29 mld. lei în 2023, adică 1,8% din PIB, un nivel similar cu anul 2014.

Guvernul bate pasul pe loc de 10 ani la încasarea impozitului pe profit ca pondere în PIB. 29 mld. lei a încasat guvernul Ciolacu din această dare în 2023, adică 1,8% din PIB, un nivel similar cu anul 2014, deşi între timp economia şi businessul au crescut. Cum se explică faptul că încasările la buget din impozitul pe profit nu cresc ca pondere în PIB, din moment ce, de exemplu, vânzările de retail cresc mai repede decât economia?

Este un mix de factori, spune consultanţii fiscali contactaţi de ZF Emilian Duca şi Adrian Benţa. Pe de-o parte, este vorba de faptul că s-a micşorat numărul de plătitori de impozit pe profit prin faptul că a fost crescut plafonul pentru microîntreprinderi, chiar dacă, de la 1 ianuarie 2023 a fost scăzut din nou. De asemenea, sunt şi multe situaţii în care se poate deduce impozitul pe profit sau în care se poate „exporta“ în zone cu fiscalitate mai prietenoasă, prin ceea ce consultanţii numesc optimizare fiscală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO