Companii

Cuprom a depus oferte de cumparare pentru doua exploatari miniere

15.02.2005, 00:00 27



Producatorul de cupru Cuprom SA a depus scrisori de intentie pentru achizitia exploatarilor miniere Cuprumin Abrud SA si Moldomin Moldova Noua SA a declarat Horia Simu, presedintele companiei.



Cuprom intentioneaza sa realizeze un joint venture cu ambele mine, "pentru a avea masa critica de minereu de cupru, in conditiile in care concentratiile minereului din Romania sunt extrem de scazute, chiar la limita rentabilitatii", a explicat Simu.



Societatea a alocat peste 120 milioane de dolari pentru investitii in cele doua exploatari. Presedintele Cuprom a precizat ca minele au nevoie de un grad de retehnologizare intre 80 si 100%.



Achizitia minelor de cupru face parte din strategia de transformare a Cuprom intr-o societate integrata.



"Speram ca la nivel politic vom primi sprijinul de care avem nevoie pentru a putea restructura - asa cum am mai demonstrat si in cazul Cuprom - minele care mai pot fi rentabilizate pana nu este prea tarziu", a adaugat Simu.



Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a demarat procedurile de vanzare pentru unitatile miniere care pot prezenta interes investitional, precizeaza oficialii institutiei. Astfel, OPSPI spera sa atraga investitori pentru Cuprumin SA, Moldomin SA, exploatarea de cupru Rosia Poienii si Compania Nationala Minvest Deva.



In primele sase luni ale anului trecut, Moldomin a realizat un profit de trei milioane de lei, dupa o pierdere de peste 600 de miliarde de lei in 2002. Cuprumin are, in continuare pierderi. In primul semestru al lui 2004 acestea se ridicau la 32 de miliarde de lei.



Din 1990 pana in 2002, statul a acordat subventii totale in valoare de peste cinci miliarde de dolari pentru sectorul minier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO