Companii

Cum schimba o tranzactie externa de 41 mld. dolari topul celor mai mari producatori locali de medicamente

Cum schimba o tranzactie externa de 41 mld. dolari topul celor mai mari producatori locali de medicamente
26.01.2010, 23:24 180

Mai multe deal-uri internationale consumate anul trecut auschimbat fata industriei farmaceutice romanesti, stabilind un noulider, Sanofi-Aventis, dupa integrarea Zentiva, o noua companie detop zece, MSD, dupa integrarea Schering Plough, asigurandascensiunea Pfizer tot in top zece dupa preluarea Wyeth si a Abbottin top 20 dupa preluarea Solvay Pharma.

2009 a fost primul an in care tranzactiile internationale auavut un impact mai mare asupra ierarhiei din industria farma, panaacum principalele deal-uri vizand producatorii locali.

O noua etapa care incepe dupa 4 noiembrie

"Anuntul privind decizia de fuziune a fost facut in martie 2009,insa aceasta a fost finalizata pe 4 noiembrie. Practic, acest lucruinseamna ca in UE si in tarile mari precum SUA, China, Rusia,Canada, Japonia au fost demarate procedurile legale privindaprobarea fuziunii dupa anuntul din primavara. Imediat dupa ce UEprecum si guvernele acestor tari au aprobat fuziunea, la inceputullunii noiembrie, companiile-mama au fuzionat si ele. Subsidiarelefunctioneaza in continuare sub doua entitati legale separate, cu unsingur sef", a spus Agata Jakoncic, directorul general al MerckSharp & Dohme Romania, intr-un intreviu acordat ZF.

Astfel, in intervalul martie - noiembrie 2009, sefii diviziilorlocale MSD si Schering Plough nu au avut niciun fel de intalnire incare sa discute despre integrare, iar dupa 4 noiembrie firma-mama anumit structura de conducere.

"Inainte de Day One (4 noiembrie - n.red.) nu ne-am intalnit cureprezentantii Schering pentru a face schimb de date care nu eraudisponibile oficial. Am lucrat numai pe datele publice. Nu puteamspecula pana la acea data daca fuziunea va merge inainte sau nu.Dupa 4 noiembrie totul a intrat in normal si am inceput sa actionamca o singura companie", a mai spus Jakoncic.

Firma pastreaza numele de MSD, directorul general si celfinanciar sunt de la Merck, in timp ce seful de resurse umane estepreluat de la Schering.

"In Romania, exista in prezent doua entitati legale separate, cuun singur director general. Incepand cu 4 noiembrie, ziua pe care onumim intern Day One, compania-mama a numit incepand cu acea zitrei pozitii care vor coordona activitatea din Romania: un directorgeneral, functie pe care o ocup eu, un director financiar, HansPollmann, si unul de HR, Monica Botocan", a mai spus Jakoncic.

Koen Kruytbosch, fostul director general de la Schering Romania,a preluat conducerea Merck Egipt.

Tot ce a fost pana acum este istorie

Pe 4 noiembrie la nivel mondial a fost organizata ovideoconferinta, la care au participat peste 100 de tari dinintreaga lume si zeci de mii de angajati ai celor doua companiicare tocmai fuzionasera. Sefa Merck afirma ca cea mai mareprovocare a fost sa mentina angajatii motivati si sa se concentrezepe derularea afacerilor de zi cu zi. "Tot ceea ce a fost pana acumeste istorie", mai spune Jakoncic.

"Am avut multe intalniri in care am sfatuit angajatii sa seconcentreze pe business si sa nu speculeze pe marginea a ceea ce arputea urma atata timp cat planurile nu au fost finalizate. Seintampla uneori sa aud de la colegii din industrie sau de laclienti despre anumite planuri de reorganizare care se vor aplicamai departe. Sunt doar speculatii. Nici eu nu stiu, acum lucram lanoua organizatie", a continuat ea.

Prima faza a procesului de integrare se deruleaza acum inRomania, faza care presupune analizarea protofoliului de produse sifinalizarea structurii noii organizatii.

"In prezent ne uitam la portofoliu, la investitiile care facsens si la cele mai putin eficiente si construim o noua structuraorganizationala. Astfel, fiecare companie actioneaza separat panavom finaliza noua organizatie", a mai spus Jakoncic.

Ea explica faptul ca nu exista o competitie directa intreproduse, pentru ca portofoliile sunt complementare. "Noi, spreexemplu, avem in portofoliu medicamente pentru sistemul respirator,Schering Plough are pentru alergie".

O companie de top zece

In ceea ce priveste afacerile combinate din 2010, Jakoncic spuneca este aproape imposibil de facut estimari "din cauza mediului dinRomania".

"Din cauza procentului redus din PIB alocat sanatatii, suntemingrijorati in ceea ce priveste evolutia industriei. Nu stim careva fi impactul. Nu putem face predictii. Putem spune ca suntemmultumiti cu rezultatele din 2009".

Potrivit ultimelor informatii disponibile ale companiei deanaliza si studii de piata Cegedim Romania, in perioada octombrie2008 - septembrie 2009, Merck se afla pe locul 17 in topulprincipalilor jucatori, cu o cota de piata de 1,8% si afaceri de138,5 mil. lei (32,9 mil. euro), in timp ce Schering Plough sepozitioneaza pe locul 12, cu 2,4% din piata si afaceri de 191,9mil. lei (45,7 mil. euro).

Combinarea rezultatelor celor doua companii ar genera o firma cuo cifra de afaceri de circa 330 mil. lei (78 mil. euro), ceea ce arpozitiona-o intre primele zece firme din industrie.

Sefa MSD spune ca noua firma se afla pe locul sase intrecompaniile de cerectare - dezvoltare din Romania, conform datelorIMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO