Companii

Cum poate un impozit sa depaseasca valoarea venitului la care este aplicat

30.09.2005, 19:32 20

Poate un impozit sa depaseasca valoarea venitului la care este aplicat? In general raspunsul este nu, dar trecerea la leul greu a creat o anomalie a legislatiei fiscale, care face posibil ca acest lucru sa se intample.

Principalele afectate vor fi SIF-urile, care se vor vedea nevoite la finalul anului sa plateasca cateva milioane de euro la buget din rotunjiri de impozite.

Conform legislatiei in vigoare, impozitul datorat de cei care primesc dividende si retinut de societatea care le plateste trebuie rotunjit la un leu nou. Legislatia nu spune insa clar ce se intampla daca venitul este mai mic de un leu, cum este cazul pentru dividendele de platit celor cateva milioane de actionari care detin, fiecare, cateva actiuni la SIF.

Cei mai multi dintre acesti actionari nu isi vor ridica dividendele, dar SIF-urile tot va trebui la finalul anului sa plateasca pentru ele un impozit de cateva ori mai mare decat dividendele datorate.

SIF Moldova, de exemplu, a stabilit sa plateasca anul acesta un dividend de 0,05 lei noi /actiune. Societatea are aproximativ 8 milioane de actionari care detin fiecare cate 5 actiuni si deci au dreptul la 0,25 lei dividende. Conform legislatiei, impozitul retinut pentru fiecare trebuie sa fie de un leu. Cu alte cuvinte, pentru dividende de 2 milioane de lei (570.000 de euro) SIF Moldova ar trebui sa retina impozite de 8 milioane de lei (2,3 milioane de euro). Situatia este similara si la celelalte patru SIF-uri.

"Am trimis de mai mult timp la Ministerul de Finante o adresa prin care ceream clarificari pe aceasta tema, dar pana in prezent nu am primit nimic", spune Sorin Turtoescu, presedintele SIF Moldova.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Ministerului de Finante si-au declinat competenta in aceasta problema, spunand ca solutionarea acestei probleme revine Agentiei Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Reprezentantii ANAF nu au facut nici un comentariu pe aceasta tema.

Aplicarea legislatiei in vigoare privind impozitul pe dividende ar presupune teoretic ca SIF-urile sa nu plateasca nimic actionarilor care vin sa ceara cei 25 de bani dividend si sa le ceara in plus alti 75 de bani pentru a acoperi impozitul la stat.

Cei aproximativ 9 milioane de cetateni romani participanti la programul de privatizare in masa a primit cateva actiuni la fiecare dintre SIF-uri in contul dividendelor de la fostele Fonduri ale Proprietatii Private. Multi dintre acestia nici nu stiu ca sunt actionari, iar majoritatea covarsitoare nu isi ridica dividendele si nu voteaza in Adunarile Generale. Pentru a rezolva problema, SIF-urile se gandesc de mai mult timp la programe de rascumparare a acestor pachete de actiuni insa costurile sunt foarte mari in comparatie cu valoarea actiunilor care trebuie rascumparate. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO