Fermierul francez Pascal Langles, din localitatea Castetis din sud-vestul Franţei, reuşeşte să îşi suplimenteze veniturile din vânzarea a 400 de raţe anual pentru producţia de foie gras şi din serviciile pe care le prestează altor producători agricoli din zonă.
Agricultorul a fost nevoit să facă paşi în lateral de la recoltele de cereale şi de seminţe oleaginoase pentru că cele 70 de hectare pe care le lucrează nu îi aduc profit.
„Pentru a obţine profit la porumbul neirigat trebuie să am o productivitate de 9 tone/hectar şi la cel irigat de 12 tone/hectar. În acest an media a fost de circa 9 tone, ceea ce înseamnă că sunt în pierdere“, a spus agricultorul cu ocazia unei vizite pentru fermieri români şi bulgari organizată de cooperativa Euralis, companie prezentă în România în piaţa seminţelor agricole certificate.
Francezul a făcut pasul în lumea agriculturii în urmă cu 27 de ani imediat după terminarea studiilor, preluând ferma de la tatăl său, iar acum lucrează terenul alături de fiul său.
Modelul acestei ferme este unul tipic în regiunea de la poalele munţilor Pirinei, unde suprafaţa medie a unei ferme este de 28 de hectare. Mulţi dintre producătorii din această zonă fac parte din cooperativa Euralis, prin intermediul căreia achiziţionează îngrăşăminte, pesticide şi seminţe şi îşi vând cerealele şi seminţele oleaginoase. Practic, pentru agricultorul francez, cooperativa funcţionează ca un adevărat „one stop shop“. „Nu am siloz, îmi vând marfa prin cooperativă“, explică Pascal Langles.
În lipsa marjelor de profit generate de producţia dintr-o fermă extensivă de câteva sute sau mii de hectare, precum aveau fermierii români şi bulgari prezenţi în faţa agricultorului din Castetis, el s-a văzut nevoit să facă pasul către zootehnie şi către sectorul serviciilor pentru a-şi majora încasările din fermă.
Îndoapă 400 de raţe pe an
Pe perioada iernii soluţia pentru a genera profit în fermă sunt 400 de raţe pe care agricultorul le creşte şi pe care apoi le îndoapă astfel încât să le poată vinde pentru producţia de foie gras, un aliment considerat a fi o delicatesă.
Citiţi continuarea articolului aici
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels