Companii

Cum ajunge să se scumpească mâncarea de trei ori, de la graniţă până pe raftul magazinelor

Cum ajunge să se scumpească mâncarea de trei ori, de la graniţă până pe raftul magazinelor

Autor: Loredana VOICULESCU

22.03.2011, 22:04 44

Cartofii intră în ţară cu un preţ mediu de 70 de bani pe kg, iarla magazine se vând cu cel puţin 3,5 lei pe kg

În România, mâncarea de import ajunge pe rafturile magazinelorcu un preţ de până la trei ori mai mare decât preţul cu care intrăîn vamă, potrivit calculelor făcute de gândul pe baza datelor de laMinisterul Agriculturii şi INS.

De exemplu, cartofii proveniţi din comerţul intracomunitar au ajunsîn România anul trecut la un preţ mediu de circa 70 de bani pe kg,în timp ce la magazine nu pot fi cumpăraţi cu mai puţin de 3-3,5lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahăr, lapte,cafea diferenţele între preţurile medii cu care aceste mărfuriajung în graniţă şi cele cu care sunt cumpărate sunt de până la 2,5ori.

"De la intrarea în ţară şi până să ajungă la magazine sunt maimulţi intermediari pe lanţ, fiecare îşi pune adaos. Eu vând înprezent cartofii cu un preţ de 2-2,2 lei pe kg, cu tot cu TVA, ceeace înseamnă că practic eu îi dau cu 1,6 lei pe kg", a declaratpentru gândul Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale aCultivatorilor de Cartofi. Benea spune că din UE sunt aduşi maiales cartofi de dimensiuni mari, care sunt refuzaţi de consumatoriidin ţările dezvoltate. În ultimele 12 luni, cartofii s-au scumpitcu circa 50%, potrivit statisticilor INS. Citiţi mai mult desprecum ajunge să se scumpească mâncarea de trei ori de la graniţă pânăpe raftul magazinelor pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO