Companii

Cum a creat un fost absolvent de medicina o companie de distributie farma evaluata la 9 milioane de euro

Cum a creat un fost absolvent de medicina o companie de distributie farma evaluata la 9 milioane de euro
14.03.2010, 23:19 1236

Octavian Netcu, unul dintre noii milionari in euro pe piatamedicala, care a vandut 70% din actiunile unui grup de firmedezvoltate in jurul distribuitorului de echipamente medicaleRadiusmed, spune ca in perioada urmatoare se va concentra peservicii de nisa precum distributia echipamentelor de chirurgiecardiaca pentru a balansa veniturile acum preponderent orientatecatre distributia aparatelor mari.

Tranzactia in care a fost implicat a avut o structura complexasi presupune pe langa cedarea propriu-zisa a unui pachet deactiuni, si un schimb de titluri, astfel ca Netcu, 41 de ani, adevenit cel mai tanar actionar al cumparatorului Radiusmed, grupulenglez Gada cu afaceri de peste 70 mil. euro. El are in prezent5,37% din actiunile Gada, alaturi de alti patru oameni de afaceriitalieni.

Conturile sunt pline abia din 2011

Grupul Radiusmed a fost evaluat la circa 9 mil. euro, adica laun multiplu de sase al EBITDA (profit operational) inregistrat in2008. Conform estimarior ZF, Netcu ar urma sa primeasca 2,7 mil.euro, ceea ce corespunde unei ponderi de 30% din companie, restulde 40% fiind schimbat cu actiuni Gada. Omul de afaceri romanpastreaza restul de actiuni. Plata efectiva a titlurilor se va faceinsa la finalul anului 2011 in functie de rezultatele financiareale companiei din acel an, suma putand sa creasca.

Inregistrata in Marea Britanie, Gada are activitati in Italia siTurcia, iar Netcu spune ca unul dintre motivele pentru care a facutacest deal a fost legat de planurile de extindere, in state precumPolonia, Cehia sau Spania si Maria Britanie.

"Planul este foarte clar. In perioada urmatoare vor atrage(actionarii Gada - n. red.) un fond de investitii pentru a-i da obucata minoritara si cu aceste fonduri sa se dezvolte in regiune",a spus Netcu intr-un interviu acordat ZF.

El afirma ca piata europeana de echipamente medicale este deordinul zecilor de miliarde de euro, din care 35-40% se deruleazaprin canalele indirecte cum sunt distribuitorii, iar foarte multidintre acesti distribuitori se "sugruma" din cauza banilor. Gadaincearca sa evite acest lucru prin atragerea unui fond deinvestitii.

Povestea Radiusmed este legata de distributiaechipamentelor Philips

In 1997, Claudiu Neatu a pus bazele companiei HTP Medical,specializata pe distributia de materiale si consumabile pentrustomatologie pana in 2001, an in care Neatu il ia ca partener cu49% din tituri pe fostul sau coleg de facultate Octavian Netcu.

Netcu a terminat Facultatea de Medicina in 1994, dar nu a lucratniciodata ca medic. A facut un MBA in Cehia si SUA, iar in 1998cand a revenit in tara a fost angajat pe pozitia de director aldepartamentului de echipamente medicale de radiologie si imagisticadin cadrul Philips.

"Am avut inca de la inceput ideea ca in momentul in care maintorc sa lucrez fie in domeniul farmaceutic, fie in distributia deechipamente medicale. Ceva care sa aiba legatura cu ce am facut,pentru ca mi se parea pacat sa nu folosesc cunostintelerespective", a spus Netcu.

In perioada in care a lucrat la Philips spune ca statul a facutinvestitii masive in aparatura medicala, de sute de milioane dedolari, si a avut ocazia sa lucreze la proiecte importante.

In perioada HTP Medical spune ca s-a axat pe distributia deaparatura pentru terapia intensiva si chirurgie, "echipamentescumpe si destul de greu de vandut".

In 2006, Claudiu Neatu se retrage din companie si pleaca in SUA,iar Netcu cumpara partile sociale ale acestuia "la valoarea lornominala". Tot in acea perioada incepuse negocierile cu Philipspentru preluarea distributiei pe partea de imagistica, contractcare a fost semnat, iar Netcu schimba numele din HTP Medical inRadiusmed. Un alt proiect din 2006 a fost lansarea Integrine, firmacare se ocupa cu proiecte de clinici si spitale.

"In 2006 cand a plecat partenerul meu, am stat foarte mult sa magandesc ce vreau sa fac de la momentul respectiv. Noi eram 12-13persoane in firma si aveam incasari de 1,5-2 milioane de euro dinvanzari curente, fara proiecte mari. Trebuia sa ajungem la o masacritica de vanzari, pentru ca la 2 milioane de euro nu aveam o masacritica. Iar ca sa fac acest lucru trebuia sa intru intr-un domeniuunde se fac valori mari si aveam adresabilitate atat la stat, catsi la privat", spune Netcu.

Un centru medical in cadrul SpitaluluiMilitar

El recunoaste ca s-a uitat inspre piata de laborator, dar cainvestitia i s-a parut prea riscanta, asa ca a ramas la distributiade echipamente mari.

Unul dintre primele proiecte la care a lucrat a fostmaternitatea Euromaterna din Constanta, iar mai recent, Radiusmedeste implicata in spitalul Arcadia de la Iasi, o investitie afamiliei Fiterman de circa 15 mil. euro.

Grupul vandut de Netcu cuprinde distribuitorul Radiusmed, firmade servicii Integrine si Medical Management Services. Lafinalizarea tranzactiei, programata pentru primul trimestru alacestui an, Radiusmed va prelua numele de Gada Group Romania. Cunoua structura, Netcu are planuri pentru un centru medical in careva investi peste 2,5 mil. euro in cadrul Spitalului Militar, "unproiect test" in care firma va aduce echipamente si va lucra cumedici rezidenti.

Cele trei firme au avut o cifra de afaceri de 11,6 mil. euro in2009, nivel similar cu cel inregistrat anul precedent. Pentru acestan a fost bugetata o cifra de afaceri de 16 mil. euro.

Ce a vandut Octavian Netcu

  • cele trei firme Radiusmed, Integrine, Medical ManagementServices au fost evaluate la 9 mil. euro;
  • raportat la EBITDA, inseamna un multiplu de sase;
  • cumulat firmele au avut in 2009 o cifra de afaceri de 11,6 mil.euro si o marja a profitului de 4-5%;
  • tranzactia are atat o componenta cash, cat si un schimb deactiuni; Netcu intrand cu 5,37% in actiunile firmei catre care avandut;

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO