Companii

Crowne Plaza incaseaza mai mult din cocktailuri si mese festive

06.10.2003, 00:00 18



Hotelul Crowne Plaza din capitala, detinut de compania Ana Hotels, a incheiat primul semestru cu o cifra de afaceri de 3,7 milioane de dolari, la care veniturile din organizarea de evenimente au avut o contributie mult mai mare ca anul trecut. Exprimata in dolari, cifra de afaceri a crescut cu 24% fata de perioada similara a anului trecut, iar in euro, cu 1,7%.



Oficialii hotelului spun ca au remarcat o crestere a cererii pe segmentul de organizare de evenimente (nunti, conferinte, seminarii, mese festive, cocktail-uri), tendinta pe care hotelul a incercat sa o exploateze.



"Companiile prezente pe piata, dar si cele care sunt interesate de piata romaneasca sunt tot mai active si cererea de servicii hoteliere este in crestere, in special pe segmentul de organizare de evenimente", a declarat pentru Ziarul Financiar, Mioara Gheorghe, director de marketing al hotelului Crowne Plaza.



Ponderea veniturilor "Food & Beverage" (restaurant, baruri, mese festive) obtinute de Crowne Plaza a crescut anul acesta cu 22% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 40% din total, arata datele furnizate de companie.



Pentru a veni in intampinarea cererii pe segmentul de organizare de evenimente, hotelul a organizeaza periodic saptamani gastronomice cu divers specific (thailandez, mediteraneean, indian, croat). De la inceputul anului pana acum au fost organizate 1.250 de eveminente.



Tot in acest sens, hotelul a investit in construirea unei sali de evenimente, Crown Ballroom, care a fost inaugurata recent. "Vor urma noul echipament de fitness, redecorarea restaurantului precum si alte investitii care tin de "back-office", adica de partea nevazuta de clenti", mai spune Gheorghe.



Crowne Plaza a atins pe primele trei trimestre ale anului un grad de ocupare de 67% si pentru intregul an se asteapta un nivel de 70%.



Hotelul are 164 de camere, iar tarifele incep de 160 de euro pentru o camera standard si ajung la 350 de euro pentru un apartament, sau 550 de euro pentru apartamentul prezidential.



Pentru serviciile de cazare, clinetii vizati sunt in principal strainii, iar pentru segmentul de organizari de evenimente sunt companiile sau persoanele fizice din Romania. Statisticile arata ca 80% dintre clientii cazati la Crowne Plaza sunt straini.



Hotelul Crowne Plaza face parte din Ana Hotels, divizia hoteliera a grpului Ana, care apartine omului de afaceri roman George Copos. Hotelul a fost inaugurat in 1997, dupa ce George Copos, a preluat hotelul Flora. Lucrarile de modernizare au necesitat investitii de aproximativ 10 milioane de dolari.



In afara de Crowne Plaza, divizia Ana Hotels a grupului Ana mai cuprinde hotelurile Astoria si Europa din Eforie Nord, hotelurile Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov, dar si pub-ul La Belle Epoque din Bucuresti si societatea Ana Teleferic si o scoala de scghi din Poana Brasov.



Pentru acest an, compania Ana Hotels asteapta o cifra de afaceri de circa 16 milioane de dolari au anuntat oficialii companiei, in urma cu cateva luni. Piata hoteluriulor de cinci stele din Bucuresti este impartita intre cinci jucatori: hotel Intercontinental, Marriott Grand Hotel, Athenee Palace Hilton Hotel, Crowne Plaza Hotel si Casa Capsa, intrat pe piata in primavara acestui an. Potrivit unui clasament realizat recent de Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Crowne Plaza Hotel este pe locul patru cu o cota de piata de 12,3% din segmentul de cinci stele din capitala.



Pana acum nu si-a publicat rezultatele semestriale decat Grand Hotel Marriott, care a inregistrat o stagnare a veniturilor in dolari si se asteapta la o crestere de cel mult 3% a cifrei de afaceri pentru intregul an 2003.



Grupul Ana include, pe langa compania hoteliera, societatile Ana Pan, Ana Electronic, Ana Imep, Ana Turism, Fast Service Electronica, precum si clubul UFC Rapid si baza Pro Rapid. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO