Companii

Cota de productie negociata cu UE atrage investitii masive in industria lactatelor

08.06.2005, 18:44 23

Cota de productie negociata de Romånia cu UE, de 3 miliarde de litri anual, si perspectiva unei piete in crestere atrage investitii masive in industria produselor lactate.

Surse din industrie sustin ca in aceste zile se afla la Bucuresti oficiali ai nemtilor de la Meggle, un important jucator european, care cauta sa achizitioneze un jucator independent autohton.

Aceleasi surse spun ca francezii de la Lactalis negociaza, de mai bine de o luna jumatate, preluarea controlului la Prodlacta Brasov, unul dintre jucatorii de dimensiuni medii nepreluat de multinationalele prezente pe piata romåneasca.

Recent, israelienii de la Tnuva au achizitionat 20 de hectare de teren långa Bucuresti la Popesti Leordeni, unde au anuntat ca vor demara o investitie gigant de 50 de milioane de dolari (41 de milioane de euro).

Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale Romåne din Industria Laptelui (APRIL), organizatie care grupeaza cei mai importanti jucatori de pe piata produselor lactate, spune ca industria va cunoaste in viitor o concentrare si mai accentuata.

a??Spre deosebire de piata carnii, de exemplu, unde avem foarte putine multinationale - Campofrio si Smithfield, iar mai recent Reinert - in industria lactatelor situatia e mult mai provocatoare din doua puncte de vedere: al colectarii laptelui si al pietei. Dupa ce au venit primele nume mari din Europa - Danone, Hochland, in continuare vor fi alte doua-trei nume care se vor uita mult mai atent la piata romåneasca si nu doar din motive de productie, dar si din perspectiva de a participa la o cota de productie dupa aderare foarte buna si care le-ar permite sa faca chiar exporturia??, sustine Steriu.

Grecia, de exemplu, a negociat o cota de lapte foarte slaba, motiv pentru care este un importator net de lapte - inclusiv din Romånia, exporturi demarate recent de grupul LaDorna.

Portugalia este un alt exemplu al negocierilor slabe pentru care acest stat a fost nevoit sa stea 10 ani a??la rånda?? pentru a i se completa cota de productie cu 100.000 de hectolitri. In momentul de fata, industria de profil proceseaza anual o cantitate de lapte de trei ori mai mica decåt cota: 1,2 miliarde de litri, fata de 3 miliarde de litri.

Interesant este faptul ca initial, oficialii care au negociat cota de productie pe lapte anuntasera anul trecut ca negocierile s-au oprit undeva in apropierea pragului de 5 miliarde de litri.

Nemtii de la Meggle au inceput doar in urma cu doua luni, tatonarea pietei romånesti iar pe lista lor scurta se afla doua companii detinute de SIF Oltenia: Lacta Giurgiu si Industrializarea Laptelui Tårgoviste, dar si o serie de mici jucatori medii nepreluati inca - Lactis Iasi, Covalact Sfåntu Gheorghe si Prodlacta Brasov. Pentru aceasta din urma, al carei pachet de actiuni a fost evaluat anul trecut de proprii actionari la 8-10 milioane de euro, au fost mai rapizi francezii de la Lactalis.

Sursele citate spun ca nemtii de la Meggle sunt dispusi, in functie de decizia finala pe care o iau asupra dimensiunii investitiei, sa investeasca pentru inceput 5-6 milioane de euro sau chiar, intr-o versiune in care ar dori sa se implice mai mult pe piata romåneasca, 10-15 milioane de euro.

Intentia lor initiala anuntata in industrie acum doua luni viza achizitionarea unei fabrici de dimensiuni medii cu o productie zilnica de 50.000-100.000 litri/zi.

Cea mai spectaculoasa investitie anuntata in ultimul timp este cea a israelienilor de la Tnuva care au spus, dupa doi ani de tatonari si declaratii de intentie, ca vor aloca 50 de milioane de dolari (41 de milioane de euro) intr-o facilitate de productie in apropierea Bucurestiului si in ferme de vaci in sudul tarii.

Steriu spune ca afluenta de investitori din aceasta industrie va continua si dupa momentul aderarii Romåniei la UE.

a??Este posibil ca doua-trei nume din industria europeana sa vina pe piata romåneasca dupa momentul aderarii iar pe piata interna vom asista la noi fuziuni si achizitii si o concentrare a jucatorilor romåni si chiar la o regrupare a jucatorilor existentia??, spune Steriu.

Dupa stoparea fuziunii dintre alti doi giganti europeni, Arla Danemarca si Campina din Olanda, acestia din urma isi vor continua parteneriatul pe care il au deja de cåtiva ani cu Covalact Sfåntu Gheorghe, sursele citate afirmånd ca este posibil sa-l intareasca påna chiar la achizitionarea acestui jucator mediu.

Desi au avut o campanie de achizitii puternica, olandezii de la Friesland Foods care detin Industrializarea Laptelui Mures, Napolact si Somesana au din nou un tonus optimist in privinta unor noi a??cumparaturia?? pe piata romåneasca, spun sursele citate.

Principalii jucatori pe piata lactatelor sunt Danone, LaDorna, Friesland, Campina, Hochland, Albalact etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO