Companii

Conversia datoriilor si divizarea, dintr-un foc la Oltchim Rm. Valcea

10.11.2003, 00:00 26

Adunarea Generala a combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea va discuta la finalul acesteia luni conversia datoriilor catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare in actiuni si divizarea companiei prin separarea activitatilor care nu tin de industria chimica.
Combinatul datoreaza AVAB 117 milioane de dolari, dar conversia va viza o suma mai mica. "Solicitarea de conversie a datoriilor a venit din partea APAPS, dar AVAB nu a fost de acord decat pentru suma de 95 milioane de dolari", a declarat pentru ZF Constatin Roibu, directorul general al Oltchim.
Conversia datoriilor ar putea insemna pentru combinat trecerea pe profit, dupa aproape trei ani de pierderi consistente. Combinatul chimic a reusit de la inceputul acestui an sa treaca pe profit din activiatea de baza, dar dobanzile si penalitatile substantiale platite au transformat profitul in pierdere. Dupa primele noua luni ale anului combinatul inregistra un profit operational de 27,4 miliarde de lei si pierderi de 200 miliarde de lei din activitatea financiara.
APAPS detine in prezent 53% din actiunile combinatului, cel mai important minoritar fiind fondul de investitii Lindsell Enterprises, cu 12% din actiuni. Oltchim are un capital social de doar 10 milioane de dolari. In urma conversiei datoriilor in actiuni, AVAB va ajunge la o cota de 90%, iar APAPS va mai ramane cu doar 5%.
Olchim a fost scoasa recent la privatizare, APAPS anunt=nd intentia de vanzare a pachetului de 53% pe care il detine. Conform directorului Oltchim, dupa conversie pachetul oferit spre vanzare va fi reprezentat de detinerile APAPS si AVAB, adica 95% din Oltchim. Termenul foarte scurt de depunere a ofertelor, doua saptamani,  a fost prelungit ulterior cu inca o saptamana, pana pe 17 noiembrie.
In ultimile luni in piata au circulat informatii ca la APAPS exista inca din vara doua scrisori de intentie pentru achizitia Oltchim, din partea gigantului rusesc Lukoil si grupului financiar austriac Vienna Capital Partners, actionarul majoritar al combinatului petrochimic maghiar Borsodchem.
In paralel cu privatizarea, la Oltchim se pregateste si o divizare. Din Oltchim urmeaza sa se desprinda societatea Zooalim, care va cuprinde Avicola Babeni, Suinprod Babeni (fermele de porci), Fabrica de Nutreturi Combinate Babeni si Conservil Raureni (fabrica de conserve). La Oltchim urmeaza sa ramana doar activele din domeniul chimiei. Initiativa divizarii Oltchim a apartinut chiar fondului de investitii Lindsell, principalul actionar minoritar, iar surse din piata de capital afirma ca fondul este interesat de preluarea, in cadrul procesului de divizare, a activitatilor agro-alimentare. Actiunile combinatului sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, unde au inregistrat saptamana trecuta o crestere puternica inainte de aparitia anuntului privind intentia de majorare. Cresterea se datoreaza pe de o parte reluarii procesului de privatizare, dar si asteptarilor unora dintre investitrori legate de conversia datoriilor. Ultimul pret al actiunilor combinarului a fost de 1450 lei/actiune. De la inceputul anului investitorii in actiuni Oltchim au inregistrat un castig de aproximativ 150%. 
"Dupa conversie, situatiile financiare ale Oltchim vor arata in orice caz mai bine. Participatiie actionarilor minoritari vor fi diluate, dar acestia vor detine mai putin din ceva mai bun," a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la sociatatea de brokeraj Prime Transaction. La ultimul pret de la Bursa, valoarea combinatului este de 14,5 milioane de dolari. In conditiile actuelei legislatii a pietei de capital, viitorul proprietar al Oltchim, avand peste 90% din actiuni, va fi obligat sa delistreze actiunile de la Bursa.
O problema care nu si-a gasit rezolvare pentru Oltchjim ramane cea a diferentelor din reevaluare, in valoare de 90 milioane de dolari, care nu pot fi incluse in capitalul social. O Adunare Generala de la Oltchim, convocata in prima jumatate a acestui an nu a putut aproba o astfel de majorare datorita faptului ca o lege aparuta cu cateva zile inainte interzicea astfel de oleratiuni.
Anul trecut, Oltchim a inregistrat pierderi de 1.116,4 miliarde de lei, iar incasarile companiei au atins 7.055,7 miliarde de lei. Dupa primele noua luni ale acestui an, cifra de afaceri a companiei a atins 5.730 miliarde de lei, iar pierderile s-au redus pana la 173 miliarde de lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO