Companii

Constructorul turc Ozer, in dificultati financiare

14.09.2009, 17:20 191

Compania turca Ozer Construction, care a construit printrealtele centrul comercial Bucuresti Mall si cladirea de birouriAmerica House din Capitala, detinute de alti proprietari, dar carea inceput sa dezvolte si proiecte proprii (Belleview din Sinaia) aintrat in faliment ca urmare a datoriilor de peste 30 de milioanede euro acumulate de firma, conform avocatului companiei.

"Ozer Construction avea peste 100 de creditori, iar o partedintre acestia au cerut deschiderea procedurii de insolventa.Reprezentantii companiei au contestat solicitarea creditorilor,aceasta contestatie a fost respinsa, astfel ca firma a intratdirect in faliment", a declarat pentru ZF Gheorghe Piperea,avocatul coordonator al firmei Piperea & Asociatii, care ilreprezinta pe Ismail Ozer, actionar si presedinte al companiei.Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43mil. euro si un profit de 3 mil. euro, in timp ce datoriile seridicau la sfarsitul anului la 34 mil. euro, potrivitmfinante.ro.

Printre firmele care au solicitat intrarea in insolventa a OzerConstruction se numara Eco Public, Vertical Design saudistribuitorul de materiale de constructii Sipex Company.

"Am livrat pentru un proiect pe care Ozer il derula in Piperamai multe materiale de constructii pentru termo-sistem. Nu am maiprimit banii, astfel ca le-am cerut insolventa", au declaratreprezentantii Sipex Company. Reprezentantii Ozer nu au putut ficontactati pana la inchiderea editiei.

Firma avea sub contract de constructie ansamblurile de locuinteFelicity (1.000 de locuinte dezvoltate de GTC) si OxfordResidential (250 de vile dezvoltate de Willbrook) din nordulCapitalei.

Cel mai avansat proiect de dezvoltare imobiliara al companieiOzer Construction, a carei insolventa a fost ceruta de mai multicreditori, era ansamblul rezidential Belleview din Sinaia careprevede constructia a 344 de apartamente in cadrul a doua blocuride opt etaje plus mansarda, la care vanzarile au inceput de maibine de doi ani.

"Nu am fost anuntati absolut nimic de catre Ozer, telefoanelesunt inchise, iar la sediu nu mai este nimeni. Am cumparat treiapartamente in cel de-al doilea bloc, care trebuia finalizatinitial in iunie anul acesta. Termenul a fost prelungit pana lasfarsitul anului, dar lucrarile au fost oprite", a declarat CarmenD., un cumparator care lucreaza in domeniul consultantei demanagement.

In cadrul proiectului au fost vandute aproximativ 150 deapartamente, dar in afara Primariei Sinaia, care a fost partener inacest proiect prin contributia cu un lot de teren, nu au fostreceptionate alte locuinte.

"Primul bloc este aproape finalizat si vandut, dar nu mai existaposibilitatea ca lucrarile sa fie continuate de catre aceeasicompanie", a mai spus avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintaOzer in acest caz. Banca finantatoare a proiectului este PirauesBank, investitia totala fiind estimata la aproximativ 25 demilioane de euro.

Preturile de vanzare al apartamentelor erau de aproximativ 1.200de euro/metrul patrat, astfel ca o locuinta cu doua camere si osuprafata de 70 de metri patrati putea ajunge la aproape 10.000 deeuro. "Am achitat 80% din pretul apartamentelor, conform graficuluide plati, restul urmand a fi platit la momentul receptiei. Bloculnu are inca geamuri si nu este finisat", a mai spuscumparatorul.

Ozer a mai anuntat anul trecut achizitia a doua terenuri inBucuresti pentru constructia altor ansambluri de locuinte, unul inzona Aviatiei si altul in sudul orasului, in care intentiona sainvesteasca 115 milioane de euro. Compania cu actionariat turc maieste prezenta si in Bulgaria si Macedonia.

Cea mai mare insolventa

Compania nord-irlandeza Mivan Kier, care a construit mallulLiberty Center si ansamblul rezidential New Town, ambele dinBucuresti, si-a cerut propria insolventa, potrivit datelorexistente pe site-ul Tribunalului Bucuresti. Potrivit datelor de pesite-ul Tribunalului Bucuresti, administratorul judiciar desemnatpe perioada procedurii de insolventa este firma BDO ContiInsolvency, in timp ce termenul limita pentru inregistrareacererilor de admitere a creantelor asupra Mivan Kier a fostdesemnat 19 octombrie 2009. Nord-irlandezii intentionau saconstruiasca malluri Tiago si in orasele Targu-Mures, Ploiesti,Bacau, Brasov, Sibiu si Galati, dar pana la ora actuala nu auinceput lucrarile la niciunul dintre aceste proiecte care ar fiurmat sa fie construite de catre Mivan Kier.

  • 281 de angajati
  • 20 mil. euro datorii
  • 128 mil. euro cifra de afaceri
  • 15 mil. euro profit net

Mai multe dosare

Numarul dosarelor de insolventa a crescut cu 70% in acest an,printre companiile mari care au ajuns in aceasta situatienumarandu-se retailerul de produse IT Ultra Pro sau reteaua desupermarketuri Spar. Deschiderea procedurii de insolventa nuinseamna automat si intrarea in faliment, dar potrivitspecialistilor in insolventa de pe piata locala in ultimii ani, in95% dintre cazuri firmele au intrat in faliment. Un dosar deinsolventa al unei companii mai mari decat Mivan Kier a fostdeschis in luna decembrie a anului trecut, cand a fost acceptatacererea formulata de un creditor al producatorului de cupruCuprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO