Companii

Constructorul Menatwork se uita catre agricultura si energie

19.11.2009, 23:07 48

Grupul Menatwork, cu capital italian, va inregistra anul acestao scadere de 30% a businessului de productie si distributie demateriale de constructii, pana la 65 mil. euro, din cauza reduceriiconsumului, a fluctuatiilor costurilor materiei prime si a cursuluivalutar.

In acest context compania intentioneaza sa se extinda anulviitor in sectorul eficientei energetice si in agricultura, pentrua compensa o viitoare scadere de pe piata constructiilor.

"2010 va fi unul dificil pentru constructii, in opinia meapiata isi va reveni abia din 2011, insa Romania va avea nevoie dedezvoltare, iar evolutia economica va depinde foarte mult destabilitatea sistemului politic, de capacitatea acestuia de adebloca fondurile europene si de a atrage investitorii. Romaniaeste in continuare atractiva pentru investitii, insa este importantpentru investitori sa gaseasca aici structurile necesare pentru aincepe proiecte", a afirmat Luigi Caverni, administratorul siactionarul majoritar al grupului Menatwork. El considera ca insectorul energetic exista multi potentiali investitori, care suntdescurajati insa de lipsa acestor parghii care sa le sustinadezvoltarea afacerilor.

Grupul a finalizat recent constructia unui showroom pentrusolutii de economisire si eficientizare a consumului energetic,precum si solutii pentru energia regenerabila, unde vor fiprezentate printre altele panouri fotovoltaice si turbine eoliene.Pentru agricultura, Menatwork poate livra produse pentru sisteme deirigatii, silozuri sau depozite agricole.

"Liniile de productie actuale ale firmelor noastre pot fi usorreajustate pentru a realiza, de exemplu, panouri voltaice, sistemede irigatii, silozuri sau depozite agricole", sustine Caverni, careexplica ca nu si-a propus sa reduca cotele de piata actuale dindomeniul constructiilor.

Investitii de 35 de milioane de euro in zecefabrici

Menatwork a investit pana in prezent circa 35 de milioane deeuro pe piata romaneasca, cele mai mari investitii fiind alocatesectorului productiv, grupul avand in prezent circa 120.000 demetri patrati de birouri, depozite si spatii comerciale.

Grupul are filiale in Romania, Italia, Ungaria si RepublicaMoldova, iar produsele sunt comercializate in 16 tari din Europa,ponderea exporturilor in totalul vanzarilor fiind de 40%.

Din totalul cifrei de afaceri circa 85% este realizat inRomania, diferenta fiind realizata de Ungaria (unde a intrat in2006), Moldova (unde a fost deschisa prima firma in 2004) siItalia. Grupul are in prezent 500 de angajati, dintre care circa70% lucreaza in productie.

Menatwork are in plan dezvoltarea unui parc industrial inapropierea Capitalei in parteneriat cu alti doi investitori pe osuprafata de 60.000 de metri patrati. Compania a finalizat dejainvestitia in doua unitati de productie, urmand ca pana lasfarsitul anului 2012 sa fie finalizata intreaga investitie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO