Constructorul Menatwork se uita catre agricultura si energie

Autor: Catalin Lupoaie 19.11.2009

Grupul Menatwork, cu capital italian, va inregistra anul acesta o scadere de 30% a businessului de productie si distributie de materiale de constructii, pana la 65 mil. euro, din cauza reducerii consumului, a fluctuatiilor costurilor materiei prime si a cursului valutar.

In acest context compania intentioneaza sa se extinda anul viitor in sectorul eficientei energetice si in agricultura, pentru a compensa o viitoare scadere de pe piata constructiilor.

"2010 va fi unul dificil pentru constructii, in opinia mea piata isi va reveni abia din 2011, insa Romania va avea nevoie de dezvoltare, iar evolutia economica va depinde foarte mult de stabilitatea sistemului politic, de capacitatea acestuia de a debloca fondurile europene si de a atrage investitorii. Romania este in continuare atractiva pentru investitii, insa este important pentru investitori sa gaseasca aici structurile necesare pentru a incepe proiecte", a afirmat Luigi Caverni, administratorul si actionarul majoritar al grupului Menatwork. El considera ca in sectorul energetic exista multi potentiali investitori, care sunt descurajati insa de lipsa acestor parghii care sa le sustina dezvoltarea afacerilor.

Grupul a finalizat recent constructia unui showroom pentru solutii de economisire si eficientizare a consumului energetic, precum si solutii pentru energia regenerabila, unde vor fi prezentate printre altele panouri fotovoltaice si turbine eoliene. Pentru agricultura, Menatwork poate livra produse pentru sisteme de irigatii, silozuri sau depozite agricole.

"Liniile de productie actuale ale firmelor noastre pot fi usor reajustate pentru a realiza, de exemplu, panouri voltaice, sisteme de irigatii, silozuri sau depozite agricole", sustine Caverni, care explica ca nu si-a propus sa reduca cotele de piata actuale din domeniul constructiilor.

Investitii de 35 de milioane de euro in zece fabrici

Menatwork a investit pana in prezent circa 35 de milioane de euro pe piata romaneasca, cele mai mari investitii fiind alocate sectorului productiv, grupul avand in prezent circa 120.000 de metri patrati de birouri, depozite si spatii comerciale.

Grupul are filiale in Romania, Italia, Ungaria si Republica Moldova, iar produsele sunt comercializate in 16 tari din Europa, ponderea exporturilor in totalul vanzarilor fiind de 40%.

Din totalul cifrei de afaceri circa 85% este realizat in Romania, diferenta fiind realizata de Ungaria (unde a intrat in 2006), Moldova (unde a fost deschisa prima firma in 2004) si Italia. Grupul are in prezent 500 de angajati, dintre care circa 70% lucreaza in productie.

Menatwork are in plan dezvoltarea unui parc industrial in apropierea Capitalei in parteneriat cu alti doi investitori pe o suprafata de 60.000 de metri patrati. Compania a finalizat deja investitia in doua unitati de productie, urmand ca pana la sfarsitul anului 2012 sa fie finalizata intreaga investitie.