Companii

CONSTELAŢIA LIDERILOR. Cine sunt liderii pe 20 dintre cele mai mari sectoare din economie. Ziarul Financiar pregăteşte ediţia a XVII-a a Anuarului de Business al României - Cei mai mari jucători din economie

CONSTELAŢIA LIDERILOR. Cine sunt liderii pe 20 dintre...
08.06.2022, 00:07 1776

Veniţi să vedeţi ce spun liderii din business la conferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Aşteptând neaşteptatul – cum se pregătesc companiile de şocuri? Conferinţa este organizată marţi 21 iunie şi tot atunci va fi lansat şi Anuarul de Business al României.

Anuarul de Business al României - Cei mai mari jucători din economie îi aduce în faţă, de şaptesprezece ani, pe liderii de business din România într-un demers editorial în care ZF analizează 70 de sectoare mari din economie şi se uită la re­zultatele financiare a peste 800 de companii.

Liderii din petrol&gaze, din energie, construcţii, bricolaj, industrie grea, chimie, agricultură, industria alimentară, farma, servicii medicale, retail, bănci, transporturi, hoteluri, restaurante sunt scoşi an de an în faţă în paginile Anuarului de Business al României.

ZF surprinde prin acest catalog orice schimbare de lider, orice creştere ne­aştep­tată a unui loc doi sau trei, orice cam­panie amplă de recrutare sau de reducere de personal, dar şi vede modul în care capitalul privat românesc odată ajuns lider se mută sub steag „străin“.

Iar ultimii ani au fost martori ai unor astfel de treceri: Albalact (lider în lac­tate) a fost preluat de grupul fran­cez Lactalis, care doar prin achiziţia produ­cătorului român şi-a asigurat primul loc pe una dintre cele mai râvnite pieţe din industria ali­men­tară. Smithfield, grup cu capital din China, s-a instalat ca lider pe piaţa cărnii şi prin preluarea companiilor antre­prenoriale (Agroalim – în trecut, Elit Cugir, mai recent). International Alexander, busi­ness antrepre­norial din transporturile rutiere de mărfuri, creşte prin achiziţii, la fel cum a făcut şi MedLife, lider pe piaţa serviciilor medicale pri­vate sau Chimcomplex, cel mai mare bu­siness industrial deţinut de un antreprenor român.

Dintre liderii din business, ZF prezintă astăzi cei mai mari jucători de pe 20 de pieţe, iar datele din Anuarul de Business care va apărea pe 21 iunie vor include peste 70 de analize sectoriale.

Cine sunt liderii? OMV Petrom este, după cifra de afaceri din 2021, de 23 mld. lei, cea mai mare companie din România, dar şi liderul industriei de petrol şi gaze, Automobile Dacia rămâne cel mai mare jucător din auto, în timp ce declinul cifrei de afaceri a Ford România şi a Star Assembly confirmă anul greu prin care a trecut industria auto.

Antreprenorii români sunt în continuare puternici în bricolaj (Dedeman), în piaţa de curierat (Fan Courier), în industria cărnii (Transavia, CrisTim, Meda, Agricola Bacău), în materiale de construcţii (Teraplast, Bilka, Casa Noastră), în construcţii (Spedition UMB, Tehnostrade, CON-A), în retailul şi distribuţia farma (grupul Fildas-Catena, grupul Dona, Ropharma), în servicii medicale private (MedLife, Sanador), în retailul electroIT (Altex), dar şi în sectorul bancar unde liderul este Banca Transilvania, un brand creat de la zero în România.

În momente de criză, mai mult ca oricând amprenta liderilor în economie este vitală, ei trasează direcţiile, ei stabilesc deciziile de investiţii, ei dau semnalul că se poate creşte în ciuda oricăror obstacole, dar tot ei decid şi să iasă dintr-o anumită piaţă dacă nu păstrează sau nu ating obiectivele de a deveni lideri.

Constelaţia liderilor, 20 de jucători care domină pieţe cheie din economie, are o cifră de afaceri cumulată de 115 mld. lei (23 mld. euro), plus activele de 125 mld. lei ale Băncii Transilvania, iar ponderea lor în total cifră de afaceri a companiilor din România trece de 6%.

Marţi, 21 iunie, ZF vă invită la conferinţa Cei mai mari jucători din economie. Aşteptând neaşteptatul – cum se pregătesc companiile de şocuri? Veniţi să vedeţi ce spun liderii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO