Companii

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea brandului de cafea Amigo de către producătorul Doncafé

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea brandului de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.07.2014, 14:37 362

Strauss Coffee, proprietarul mărcii de cafea Doncafé, a primit avizul Consiliului Concurenţei pentru a achiziţiona brandul de cafea solubilă Amigo de la producător brazilianCia Iguacu de Café Soluvel.

Israelienii care produc brandul Doncafé scot astfel din buzunar 20 mil. dolari pentru a cumpăra mărcile, domeniile şi drepturile exclusive de a folosi reţeta Amigo doar în România şi Bulgaria, devenind astfel proprietarul unic al brandului în aceste ţări. Amigo, un brand prezent pe piaţa din România încă din 1982, este importat din 2002 de către compania Panfoods România, care deţine o facilitate de producţie lângă localitatea Văcăreşti (judeţul Dâmboviţa). Panfoods România a avut afaceri de 15 mil. dolari în 2012 şi este subsi­diara locală a companiei britanice cu acelaşi nume, care face parte din grupul Cia Iguacu de Café Soluvel, al doilea mare producător şi exportator de cafea solubilă din Brazilia. Amigo, cu vânzări nete de circa 12,5 mil. dolari în 2012, este cel mai vândut brand de cafea solubilă de pe piaţa locală, o categorie care se ridică anual la peste  40 mil. euro. Amigo deţinea în 2012 o cotă de piaţă în volum de circa 1,8% pe piaţa totală a cafelei.În 2012, cota de piaţă a Doncafé a fost estimată la aproximativ 22% în volum din piaţa de cafea, conform informaţiilor furnizate de companie.

Întrebaţi de ZF dacă producţia Amigo se va muta în fabrica din Bucureşti, acolo unde israelienii deţin o unitate de producţie, reprezentanţii Strauss au spus anterior că „deocamdată nu vor exista schimbări”.

Strauss Coffee are 14 unităţi de producţie în întreaga lume şi peste 6.000 de angajaţi. Pe piaţa din România, Strauss se bate cu Mondelez România, care are în portofoliu brandul Jacobs, cu marca Nescafé de la Nestlé sau cu Cafea Fortuna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO