Companii

Comvex ar putea renunta la dividende in favoarea investitiilor

28.09.2005, 16:16 27

Operatorul portuar Comvex Constanta ia in calcul posibilitatea de a nu acorda dividende din profitul net aferent lui 2005, urmand ca acesta sa fie utilizat pentru finantarea investitiilor pe care societatea intentioneaza sa le realizeze.

Pentru acest an, conducerea societatii estimeaza obtinerea unui profit net de 5 milioane de euro.

"In acest moment examinam cu seriozitate posibilitatea ca sa nu mai platim dividende la anul, in conditiile in care costurile pe care le presupune contractarea unor credite pentru investitii au crescut in urma noilor reglementari ale BNR. Din acest motiv vom prezenta actionarilor si propunerea ca din profitul pe 2005 sa finantam o parte din investitiile viitoare. Pentru acest an estimam un profit de circa 5 milioane de euro", a declarat pentru ZF Viorel Panait, directorul general al Comvex.

Actionarii Comvex au aprobat recent modificarea valorii unor investitii din programul aflat in desfasurare, care va fi finalizat in primele luni ale lui 2006, precum si demararea formalitatilor pentru contractarea unui credit in valoare de 6,5 milioane de euro pentru finantarea acestor investitii.

"Am recurs la o reevaluare a unor investitii, in conditiile in care preturile unor materii prime au inregistrat cresteri semnificative fata de nivelul luat in calcul initial. Investitiile realizate in acest an se ridica la circa 6 milioane de euro. Pana in acest moment am platit aproximativ 30% din valoarea totala a programului, care depaseste 9 milioane de euro", a precizat Panait.

In urma finalizarii acestui program, capacitatea de operare a Comvex va creste cu 30%, iar viteza de descarcare a marfurilor va fi cu 44% mai mare, atingand un nivel de 65.000 de tone pe zi.

Comvex este cel mai mare terminal specializat in operarea materiilor prime solide vrac din regiunea Marii Negre. Compania detine aproximativ 30% din spatiul comercial utilizat in Portul Constanta si este responsabila pentru o treime din volumul marfurilor care tranziteaza acest port.

Comvex a realizat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 8,2 milioane de euro (30,5 mil. lei), cu aproape 80% mai ridicata fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net al societatii s-a ridicat la 2,7 milioane de euro (9,8 mil. lei), de peste trei ori mai mult decat in primele sase luni ale lui 2004.

Compania este controlata de casa de comert Balli, prin intermediul Solidmet SRL, care detine 52% din actiunile operatorului portuar. Actiunile Comvex sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie realizandu-se la pretul de 20,5 lei/ actiune. Capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 25,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO