Companii

Colgate-Palmolive va produce pasta de dinti Super Cristal si crema Norvea in Polonia

Colgate-Palmolive va produce pasta de dinti Super Cristal si crema Norvea in Polonia

Anul trecut, consumul la nivel local a ajuns la 87,7 ml de pasta de dinti pe cap de locuitor, adica mai putin de doua tuburi

17.03.2008, 19:06 1195

Colgate-Palmolive spune ca nu va renunta la brandurile locale Super Cristal, Norvea si Damaris, dupa ce a anuntat inchiderea fabricii din Brasov. Acestea vor fi produse in Polonia.
Colgate-Palmolive afirma ca vrea sa-si intareasca pozitia pe piata locala, pe care va activa in curand doar prin importuri.
"Toate brandurile Colgate-Palmolive Romania, incluzand Super Cristal (pasta de dinti), Norvea (crema) si Damaris (crema de ras) vor fi in continuare disponibile pe piata romaneasca. Avem cote de piata solide, afacerea la nivel local este sanatoasa si pe un trend ascendent, iar noi vom continua sa investim in promovare si in dezvoltarea echipei comerciale. Angajatii Colgate-Palmolive din sediul central al companiei din Bucuresti nu vor fi afectati de decizia privind fabrica din Brasov", a declarat Thomas DiPiazza, purtator de cuvant al companiei americane Colgate-Palmolive.
Colgate-Palmolive, cel mai mare producator de pasta de dinti la nivel mondial, este numarul unu pe piata locala de profil, pe care activeaza cu brandurile Colgate si Super Cristal. Potrivit datelor companiei de cerce-tare de piata Nielsen din 2007, Colgate este brandul cu cea mai mare cota de piata atat in volum, cat si in valoare.
La randul sau, Super Cristal, brand creat de Colgate-Palmolive doar pentru piata romaneasca, detine locul trei pe piata, dupa vanzarile in volum, fiind depasit de Bled-a-Med (din portofoliul Procter & Gamble). Piata de pasta de dinti este estimata de Nielsen la aproape 40 mil. euro la nivelul anului 2007.
Anul trecut, consumul la nivel local a ajuns la 87,7 ml de pasta de dinti pe cap de locuitor, adica mai putin de doua tuburi, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Nielsen.
Saptamana trecuta, grupul american a anuntat ca va opri productia din Romania, urmand sa inchida singura fabrica pe care o mai detine la nivel local, in Brasov, unitate care numara aproximativ 190 de angajati.
Reprezentantii companiei au spus ca incetarea activitatii de productie in Romania este una din masurile luate in cadrul unui program de eficientizare a operatiunilor companiei. Aproxi-mativ 190 de angajati din unitatea Colgate-Palmolive din Brasov vor fi afectati de aceasta decizie.
Planurile de restructurare prin inchiderea unor fabrici au fost anuntate inca din 2005 si vizau patru unitati, printre care si cea din Brasov. Celelalte fabrici la care Colgate-Palmolive va renunta in urmatoarea perioada sunt situate in Anzio (Italia), Gebze (Turcia) si Salford (Marea Britanie).
Colgate-Palmolive a intrat pe piata din Romania in anul 1992, cand a infiintat, alaturi de Norvea Brasov, societatea mixta Colgate-Palmolive Romania, deschizand unitati de productie la Brasov si Bucuresti.
In anul 2006, gigantul american a achizitionat pachetul de 24% din actiunile companiei Norvea Brasov pentru a-si majora la 100% participatia in cadrul filialei din Romania, tranzactie de peste 25 mil. euro, potrivit unor surse din piata. Preluata in urma cu 16 ani, fabrica de la Brasov produce pasta de dinti Super Cristal, dar si crema Norvea sau crema de ras Damaris, branduri destinate consumatorilor cu venituri mici si medii.
Colgate-Palmolive mai produce la Brasov si detergent de vase Axion, potrivit lui DiPiazza. Pe langa brandurile locale, portofoliul companiei americane cuprinde si sapunurile si gelurile de dus Palmolive, produse de intretinere a locuintei Ajax si deodorantele Lady Speed Stick si Mennen Speed Stick.
In 2006, Colgate-Palmolive Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 55 de milioane de euro si un profit de 11 milioane de euro. Cei mai importanti competitori ai companiei pe piata locala sunt multinationalele Procter & Gamble, GlaxoSmithKline, Henkel sau Unilever.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO