Companii

Cocor, amendat cu 300.000 euro pentru "insider trading"

24.09.2007, 19:24 22

CNVM a amendat compania Cocor Bucuresti (COCR) cu 1,01 mil. lei (300.000 de euro) pentru tranzactiile derulate de companie cu actiunile SIF Transilvania (SIF3) in perioada 24 mai - 31 mai, pe care le-ar fi realizat facand uz de informatii privilegiate, potrivit Ordonantei numarul 759 emisa de CNVM joi, 19 septembrie.
Este cea mai mare amenda din istoria Bursei si prima amenda data de CNVM pentru acuzatii de insider trading (tranzactii pe baza de informatii privilegiate).
In replica, reprezentantii Cocor sustin ca decizia CNVM este "abuziva si ilegala", sustinand ca demersul judiciar pe care l-au initiat impotriva majorarii de capital la SIF Transilvania a fost unul "serios si legitim si nu a avut drept scop sau efect specularea cotatiei SIF Transilvania". Ei au mai precizat ca acest demers nu reprezinta o informatie privilegiata, din cauza ca "reprezinta un act propriu de vointa si angajament cu deznodamant incert si indepartat".
Pe data de 25 mai, Cocor a solicitat Tribunalului Brasov suspendarea si anularea majorarii de capital cu actiuni gratuite aprobata de actionarii SIF Transilvania pe 27 aprilie, insa primele informatii despre acest litigiu au fost facute publice printr-un comunicat al Cocor pe data de 31 mai. Intre 25 si 31 mai, Cocor a cumparat 920.300 de actiuni SIF Transilvania la preturi cuprinse intre 2,18 si 2,23 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 2,02 mil. lei (600.000 de euro).
Dupa publicarea anuntului privind litigiul dintre Cocor si SIF Transilvania, actiunile SIF au crescut cu 38% intr-o luna, unii investitori mizand pe faptul ca instanta ar putea decide anularea majorarii de capital de la SIF Transilvania, care ar fi condus la o crestere a pretului actiunilor. Dupa trecerea datei de referinta pentru majorarea de capital de la SIF Transilvania, pretul actiunilor se corectase de la 4,33 lei/actiune la 2,17 lei/actiune.
CNVM a decis ca tranzactiile din intervalul mentionat "s-au efectuat pe baza de informatii privilegiate, fapta interzisa de articolul 245 alineatul 1 din Legea 297/2004 privind piata de capital". Suma cu care a fost amendata Cocor reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor incriminate. Presedintele CA al Cocor, Dan Barbulescu, a fost amendat cu 10.000 de lei, iar reprezentantii Active Dinamic, prin care s-au derulat tranzactiile, au fost sanctionati cu avertisment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO