Companii

Coca-Cola taie alte 100 de joburi pentru a tine costurile sub control

Coca-Cola taie alte 100 de joburi pentru a tine costurile sub control

Calin Dragan, directorul general al Coca-Cola Hellenic in Romania si Republica Moldova: Am asistat la o deteriorare a mediului economic. (...) 2009 speram sa fie un an mai bun decat il previzioneaza toata lumea.

17.02.2009, 17:44 59

Reprezentantii companiei au anuntat ca pentru 2009 este prevazuta taierea a 100 de joburi la Coca-Cola HBC Romania. In prezent, imbuteliatorul are aproximativ 2.300 de angajati. 

"Compania a luat o serie de masuri in vederea mentinerii competitivitatii si cresterii eficientei si productivitatii operatiunilor sale, precum si pentru asigurarea unui control mai bun al costurilor", spun reprezentantii imbuteliatorului.
Astfel, 56 de angajati care ocupa pozitii de mercantizori si operatori de date financiare ar putea pleca la firme specializate pe acest tip de activitati, in timp ce alte 44 de persoane vor fi disponibilizate. Reprezentantii companiei au precizat ca angajatii afectati de aceasta decizie vor primi pachete compensatorii in valoare de 7 pana la 10 salarii.
In ultimii doi ani, imbuteliatorul a renuntat la doua din cele sase locatii de productie din Romania, fabricile din Bucuresti si Oradea fiind transformate in depozite. Liniile de imbuteliere din Capitala au fost transferate in unitatea din Ploiesti, in timp ce facilitatile de la Oradea, unde se produceau bauturi carbonatate, au fost duse pe alte piete.
Acest proces a dus la disponibilizarea a circa 200 de angajati.
In prezent, Coca-Cola Hellenic detine 4 fabrici operationale in Romania, la Ploiesti, Timisoara, Iasi si Vatra Dornei.
Si externalizarea integrala a distributiei Coca-Cola la nivel local, anuntata in 2008, a redus semnificativ numarul angajatilor.
Potrivit datelor furnizate de sindicatele Coca-Cola, anul trecut au fost taiate 500-600 de joburi la Coca-Cola Hellenic in urma acestui proces, majoritatea angajatilor din distributie fiind transferati catre companiile specializate cu care imbuteliatorul a incheiat contracte pe parcursul anului 2008.
"2009 speram sa fie un an mai bun decat il previzioneaza toata lumea", a spus Calin Dragan, directorul general al Coca-Cola Hellenic in Romania si Republica Moldova.
El a declarat pentru ZF ca, per ansamblu, 2008 a fost un an bun pentru imbuteliatorii de bauturi racoritoare in Romania, dar a subliniat faptul ca anumiti factori externi au avut un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei pe care o conduce. "Am asistat la o deteriorare a mediului economic. Rata de schimb, de exemplu, a fost extrem de defavorabila, pentru ca noi raportam in euro", a afirmat Dragan.
Profitul EBITDA al companiei elene Coca-Cola Hellenic, al doilea mare imbuteliator de produse Coca-Cola din lume, a inregistrat anul trecut un declin de 4% pe pietele emergente, inclusiv in Romania, comparativ cu 2007, unul din factori fiind fluctuatiile cursului de schimb, potrivit raportului financiar al companiei.
Pe aceste piete, valoarea EBITDA a fost de 256,4 milioane de euro in 2008, iar vanzarile nete au realizat o crestere de 11% fata de 2007, pana la aproape 3 miliarde de euro.
Romania este a doua piata emergenta din portofoliul companiei, in functie de volumul vanzarilor anuale, dupa Rusia. Valoarea vanzarilor companiei pe piata romaneasca poate fi estimata la peste 600 de milioane de euro, pe baza ritmului de crestere in volum raportat.
"Cresterile in volumele vandute si in preturile produselor pe pietele emergente au fost anulate de majorarea costurilor de operare si de fluctuatiile nefavorabile ale cursurilor de schimb valutar pe pietele-cheie", se precizeaza in raport. Volumele mai mari si majorarile de preturi au fost anulate de cheltuieli mai ridicate si fluctuatii nefavorabile ale cursurilor de schimb valutar pe pietele-cheie", potrivit informatiilor publicate de Coca-Cola HBC in raportul anual.
In anul 2007, cand a trecut pentru prima data pragul de vanzari anuale de un miliard de litri - volum ce reprezinta circa jumatate din piata locala de bauturi racoritoare -, Coca-Cola HBC Romania a raportat la Ministerul de Finante un profit net de 61,5 mil. euro la o cifra de afaceri de 515,8 mil. euro.
Cresterea profitului companiei a fost de aproape 20% fata de anul 2006.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO