Companii

Cine sunt micii antreprenori care au reusit sa vanda afacerea in criza

Cine sunt micii antreprenori care au reusit sa vanda afacerea in criza
12.04.2010, 00:00 173

Liviu Dumitrascu, Daniel Tatar si Mihai Seceleanu au incasatanul trecut 2 mil. euro din vanzarea a 25% din compania InternetCorp catre gigantul 3TS Gisco, parte a grupului 3i, arata anuarulTop Tranzactii editat de Ziarul Financiar.

Compania de media Internet Corp detine mai multe site-uri deagregare de stiri, din domeniul financiar si pentru femei, iartranzactia a evaluat businessul la 8 mil euro.

Tranzactia anului din online a fost semnata insa in noiembrie2009 cand site-ul de vanzari de masini second-hand autovit.ro afost preluat de gigantul sud-african Naspers pentru 4,7 milioane deeuro.

Tranzactia,care a luat prin surprindere piata online datorita pretuluiridicat, a facut patru romani milionari in euro. Site-ul eradetinut de firma Visual Soft, controlata de patru persoane fizice -Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila - care auincasat peste un milion de euro fiecare in urma vanzarii.

Site-ul de anunturi autovit.ro a fost lansat in urma cu aproapezece ani, in acest moment avand postate peste 21.000 de anunturi devanzari de autovehicule, motociclete, camioane, autocare, piese deschimb si accesorii. Siteul este, practic, o proiectie virtuala atargului auto din zona Vitan a Capitalei, cel mai mare targ deacest fel din tara.

Si compania de outsourcing a serviciilor de resurse umaneSmartTree, fondata de Eric Kish, unul dintre primii angajati ai luiDinu Patriciu in grupul Rompetrol, s-a aflat in ultimul an inatentia a patru fonduri de investitii. In final, Kish a vandut 56%din companie catre fondul de private equity Enterprise Investorspentru 3 mil.euro.

Smartree se ocupa de servicii de outsourcing pentru procese deresurse umane cum ar fi salarizarea si administrarea de personal,calculand lunar salariile a peste 30.000 de angajati din firmeprecum Ikea, McDonlad's sau Petrom.

Si in provincie

Cinci antreprenori din Cluj au incasat anul trecut 4 mil. eurodin vanzarea companiei Imcop Calcar catre Baumit, parte aconcernului austriac Schmid Industrie Holding, cu afaceri de pesteun miliard de euro.

In functie de participatiile detinute, cei cinci antreprenoriclujeni au incasat intre 200.000 de euro si 2,7 mil.euro.

Aceasta a fost una dintre putinele tranzactii din constructii deanul trecut, un sector din care s-au evaporat in ultimul an pestetrei miliarde de euro, in timp ce 70.000 de salariati au fostdisponibilizati.

Imcop Calcar, unul dintre furnizorii importanti de calcar aiaustriecilor de la Baumit in zona Transilvaniei, a avut in 2008 ocifra de afaceri de 3 mil. euro si un profit net de peste 110.000de euro conform site-ului Ministerului Finantelor, avand 48 deangajati.

Un castigator in retail

In retailul alimentar, unul dintre domeniile in care afacerileromanesti au avut cel mai mult de suferit in ultimul an ca urmare areducerii consumului a existat un singur antreprenor roman care areusit sa incheie o tranzactie profitabila. Daniel Georgescu avandut patru supermarketuri Prodas din Capitala catre grupulbelgian Delhaize, proprietarul Mega Image. Georgescu a incasataproape 6 mil. euro din acest deal, in conditiile in care inultimul an afacerile romanesti din comert au intrat in vartejulblocajului financiar. Pe rand au ajuns in insolventa retelele Spardin Arad, Trident din Sibiu si Pic din Pitesti, ultima fiindsingura prezenta romaneasca din hipermarketuri, o piata de 3 mld.euro dominata de gigantii Carrefour, Real si Kaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO