Cine sunt micii antreprenori care au reusit sa vanda afacerea in criza

Ziarul Financiar 12.04.2010

Pe piata tranzactiilor apar tot mai multi mici intreprinzatori care si-au vandut afacerile cu cateva milioane de euro. In lipsa unor companii cu rulaje mari, fonduri de investitii si chiar giganti din diverse domenii precum Ursus Breweries sau Alfred Toepfer au ales sa investeasca si in firme mici. Domeniile cele mai atractive sunt retailul, internetul, dar si serviciile financiare sau de resurse umane.



Liviu Dumitrascu, Daniel Tatar si Mihai Seceleanu au incasat anul trecut 2 mil. euro din vanzarea a 25% din compania Internet Corp catre gigantul 3TS Gisco, parte a grupului 3i, arata anuarul Top Tranzactii editat de Ziarul Financiar.

Compania de media Internet Corp detine mai multe site-uri de agregare de stiri, din domeniul financiar si pentru femei, iar tranzactia a evaluat businessul la 8 mil euro.

Tranzactia anului din online a fost semnata insa in noiembrie 2009 cand site-ul de vanzari de masini second-hand autovit.ro a fost preluat de gigantul sud-african Naspers pentru 4,7 milioane de euro.

Tranzactia, care a luat prin surprindere piata online datorita pretului ridicat, a facut patru romani milionari in euro. Site-ul era detinut de firma Visual Soft, controlata de patru persoane fizice - Cornel Parvu, Florea Parvu, Florian Nila si Irina Nila - care au incasat peste un milion de euro fiecare in urma vanzarii.

Site-ul de anunturi autovit.ro a fost lansat in urma cu aproape zece ani, in acest moment avand postate peste 21.000 de anunturi de vanzari de autovehicule, motociclete, camioane, autocare, piese de schimb si accesorii. Siteul este, practic, o proiectie virtuala a targului auto din zona Vitan a Capitalei, cel mai mare targ de acest fel din tara.

Si compania de outsourcing a serviciilor de resurse umane SmartTree, fondata de Eric Kish, unul dintre primii angajati ai lui Dinu Patriciu in grupul Rompetrol, s-a aflat in ultimul an in atentia a patru fonduri de investitii. In final, Kish a vandut 56% din companie catre fondul de private equity Enterprise Investors pentru 3 mil.euro.

Smartree se ocupa de servicii de outsourcing pentru procese de resurse umane cum ar fi salarizarea si administrarea de personal, calculand lunar salariile a peste 30.000 de angajati din firme precum Ikea, McDonlad's sau Petrom.

Si in provincie

Cinci antreprenori din Cluj au incasat anul trecut 4 mil. euro din vanzarea companiei Imcop Calcar catre Baumit, parte a concernului austriac Schmid Industrie Holding, cu afaceri de peste un miliard de euro.

In functie de participatiile detinute, cei cinci antreprenori clujeni au incasat intre 200.000 de euro si 2,7 mil.euro.

Aceasta a fost una dintre putinele tranzactii din constructii de anul trecut, un sector din care s-au evaporat in ultimul an peste trei miliarde de euro, in timp ce 70.000 de salariati au fost disponibilizati.

Imcop Calcar, unul dintre furnizorii importanti de calcar ai austriecilor de la Baumit in zona Transilvaniei, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 3 mil. euro si un profit net de peste 110.000 de euro conform site-ului Ministerului Finantelor, avand 48 de angajati.

Un castigator in retail

In retailul alimentar, unul dintre domeniile in care afacerile romanesti au avut cel mai mult de suferit in ultimul an ca urmare a reducerii consumului a existat un singur antreprenor roman care a reusit sa incheie o tranzactie profitabila. Daniel Georgescu a vandut patru supermarketuri Prodas din Capitala catre grupul belgian Delhaize, proprietarul Mega Image. Georgescu a incasat aproape 6 mil. euro din acest deal, in conditiile in care in ultimul an afacerile romanesti din comert au intrat in vartejul blocajului financiar. Pe rand au ajuns in insolventa retelele Spar din Arad, Trident din Sibiu si Pic din Pitesti, ultima fiind singura prezenta romaneasca din hipermarketuri, o piata de 3 mld. euro dominata de gigantii Carrefour, Real si Kaufland.