Companii

Cine apelează la arhitecţi pentru decorarea casei? Costurile se ridică la 5-15% din preţul amenajării interioare

Ina Cocioba, parteneră în cadrul City Project: Primul sfat pentru cei care doresc o amenajare interioară ar fi să apeleze la un specialist. Acesta le poate economisi timpul şi uneori chiar banii, prin propunerile sale şi printr-o cunoaştere mai bună a materialelor de finisaj existente pe piaţa locală. Chiar dacă pare o cheltuială suplimentară, uneori poate fi mai «ieftin» să ai un arhitect lângă tine, care să te sfătuiască.
28.06.2010, 00:00 2618

Costul unei lucrări de amenajări interioare ajunge în medie laun preţ de 200-300 de euro/mp, iar pentru cele de lux ajunge şi la1.000 de euro/mp, iar onorariul arhitecţilor poate reprezenta 5-15%din investiţie. Arhitecţii afirmă că românii vin de cele mai multeori cu temele făcute, fie din reviste de specialitate, fie de latârguri internaţionale de design interior. Spre deosebire deeuropeni, care preferă un design cât mai simplu, românii par să fiepredispuşi către opulenţă, chiar dacă nu-i reprezintă.

"Interesul pentru designul interior a crescut într-adevăr înultimii ani, evoluţia majoră constând în faptul că se apelează dince în ce mai mult la serviciile unui arhitect, în faptul că dejamulţi clienţi ajung să viziteze târguri internaţionale de amenajăride interior, crescând astfel nivelul calitativ la care aceştia seraportează şi pe care şi-l doresc", a declarat Ina Cocioba,parteneră în cadrul biroului de arhitectură City Project.

Gusturile românilor pentru design interior sunt însă extrem dediferite de cele ale vest-europenilor, în condiţiile în careromânii înclină mai des către amenajări opulente, spectaculoase,care însă lasă de dorit atât în privinţa aspectului, cât şi dinpunct de vedere calitativ.

"Credem că priorităţile şi aşteptările românilor diferă foartemult atunci când încep un proiect de amenajare de interior. Unvest-european caută în primul rând un confort funcţional susţinutde calitate şi un design minimalist, dar cu materiale prietenoase,calde, cu texturi originale, la clientul român am observat cărenunţă cu destul de multă uşurinţă la un aspect care priveşteconfortul şi uneori calitatea în favoarea unei imaginispectaculoase care nu neapărat îl reprezintă ca mod de viaţă şifuncţionalitate", a explicat Cocioba.

În ciuda tendinţei românilor către amenajările interioarespectaculoase, Cocioba apreciază că aceştia sunt la curent cu ce seîntâmplă în domeniul designului interior, iar unii dintre eiparticipă chiar la târguri internaţionale de renume dindomeniu.

"Da, românii sunt în trend cu ultimele tendinţe. Cei cu adevăratinteresaţi de subiect, de materialele noi, de tendinţele noilansate se menţin informaţi, atât prin reviste străine la care sepot abona, cât şi prin vizitarea sau chiar participarea latârgurile internaţionale de la Paris, Milano sau Londra", aprecizat Cocioba.

Preţulexecuţiei unei amenajări de design, indiferent de funcţiune, poateîncepe cu 200 -300 de euro pe metru pătrat şi se poate opri acolounde bugetul nu mai permite. "Preţul diferă în funcţie de soluţiileconceptuale la care designerul ajunge, de soluţiile de execuţie pecare acesta la găseşte, de materialele de finisaj alese, care potfi piese de serie sau piese unicat", a explicat Irina Ionescu,partener în cadrul City Project.

Din această cauză, specialiştilor le este greu să stabileascădinainte un preţ pe lucrare, în condiţiile în care trebuie avute învedere pe de o parte cerinţele clientului şi pe de altă parteposibilităţile tehnice şi existenţa materialelor pentru a putearăspunde cerinţelor acestuia.

"Principiul nostru este de a nu prezenta o ofertă financiarăunui client decât după ce are loc o discuţie iniţială, în carestabilim exact cât de mare este implicarea noastră în proiect,despre ce funcţiune este vorba, despre gradul de intervenţie asupraspaţiului, despre nivelul de investiţie, despre stilul care sedoreşte. În concluzie, este imposibil să stabilim limite inferioareşi superioare în ceea ce priveşte posibile costuri de proiectare",a adăugat Ionescu.

Doar materiale scumpe?

Amenajările interioare nu presupun doar utilizarea celor maiscumpe materiale, specialiştii în design interior asigurândclienţii că şi materialele vechi şi ieftine pot fi utilizare înreamenajarea unei locuinţe. Un buget mai mare permite însă o mai mare libertate de exprimarepentru arhitect, în condiţiile în care acesta se poate îndreptacătre soluţii mai extravagante şi costisitoare.

"Niciodată nu am renunţat la ideea de a folosi materiale ieftineîn combinaţie cu elemente scumpe numai din considerentul că bugetulclientului permite, şi întotdeauna am reuşit să realizăm ambientulsolicitat de client şi în cazul bugetelor foarte mici. Un bugetgeneros îi permite bineînţeles arhitectului să-şi manifestecreativitatea fără limitele impuse de costul ridicat al soluţiilorextravagante", a adăugat Cocioba.

Din aceste considerente, dacă clientul decide să utilizezemateriale mai vechi în reamenajarea locuinţei sau se îndreaptăcătre materialele mai ieftine, preţul final al lucrărilor deamenajare interioară este considerabil redus.

"Preţurile depind foarte mult de cerinţele clientului şi înegală măsură de ceea ce oferă piaţa în acel moment, şi deelementele cu care poţi să susţii propunerea de amenajare deinterior. Cu multă uşurinţă se poate obţine aspectul căutat princombinarea unui finisaj de perete care să coste foarte puţin, cu uncorp de iluminat sau o canapea cu un preţ exorbitant", a explicatCocioba.

De ce poate fi mai ieftin cu un arhitect

"Primul sfat pentru cei care doresc o amenajare interioară ar fisă apeleze la un specialist. Acesta le poate economisi timpul şiuneori chiar banii, prin propunerile sale şi printr-o cunoaşteremai bună a materialelor de finisaj existente pe piaţa locală. Chiardacă pare o cheltuială suplimentară, uneori poate fi mai «ieftin»să ai un arhitect lângă tine, care să te sfătuiască", este depărere Cocioba.

În ceea ce priveşte tendinţele actuale în domeniul designuluiinterior, Cocioba apreciază că accentul se pune în continuare pesursele de lumină şi modul în care acestea se utilizează pentru ascoate în evidenţă textura şi culoarea materialelor.

"Lumina rămâne în continuare pe podium ca element central înevidenţierea compoziţiilor şi a ideilor creative. Materialele suntnoi, ca urmare a avansului tehnologiei, sau vechi, darreinterpretate într-o manieră în ton cu tendinţele actuale delife-style. Culorile sunt folosite fie pentru a şoca sau pentru a«îmbrăca» prietenos un ambient. Ele pot fi elemente de impact aleunui concept sau pot fi elemente de susţinere a unui concept", acontinuat Cocioba.

Potenţialul pentru piaţa amenajărilor interioare rămân şi înacest an locuinţele personale, unde populaţia va continua săreamenajeze, dar obiectivul pentru specialiştii în amenajăriinterioare rămân clădirile şi interioarele de lux, care permitspecialiştilor o mai mare libertate de exprimare.

"În acest moment considerăm că există potenţial încă laclădirile mai mici, cu locuinţe personale, dar şi la companii careau nevoie de un pas înainte, şi acestea încep cu schimbareaimaginii şi rebranduirii. Un potenţial care nu şi-a pierdut dinstrălucire rămâne cel al clădirilor şi al interioarelor de lux,unde arhitecţii şi designerii de interior chiar pot realiza lucrăride factură specială şi personală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO