Companii

Cinci companii la linia de start pentru activele Enel. Miza, cel puţin 1 mld. euro

Cinci companii la linia de start pentru activele Enel....

Autor: Roxana Petrescu

30.10.2014, 00:07 2003

Două companii de stat şi trei grupuri străine sunt interesate să preia activele locale ale italienilor de la Enel.

Cinci companii sunt aliniate la linia de start în ceea ce ar putea deveni cel mai mare exit al unei companii străine din pia­ţa energiei din România.

„La acest moment sunt cinci entităţi interesate care ar putea depune oferte neangajante“, spun surse apropiate tranzacţiei.

Italienii de la Enel au scos la vânzare toate companiile de distribuţie şi furnizare a energiei prin care devenise cea mai mare firmă privată de profil din România.

Prin aceste companii, italienii de­servesc trei regiuni cheie din Ro­mânia, Mun­tenia Sud cu Bucureştiul, Dobro­gea, zo­nă de importanţă strategică, şi Banatul.

Din partea statului, la linia de start sunt Electrica şi Nuclearelectrica. Pri­ma este cel mai mare distribuitor şi furnizor de energie din România care a fost listat pe 4 iulie la bursa din Bu­cureşti, proces prin care au intrat în vis­tieria companiei 1,95 miliarde de lei (443 mil. euro). Nuclearelectrica este firma care asigură 20% din energia Ro­mâniei cu cele două reactoare de la Cernavodă, aşa că dintre activele scoase de Enel la vânzare cel mai bine s-ar mula pe profilul producătorului fosta Electrica Do­brogea.

„De procesul de vânzare mai sunt interesaţi E.ON, GDF şi State Grid Corporation of China“, au mai precizat sursele citate.

Potrivit acestora, francezii de la GDF Suez ar fi interesaţi de preluarea Muntenia Sud mai ales în contextul în care ei controlează şi distribuţia de gaze din această regiune prin intermediul fostului Distrigaz Sud.

„Poziţia companiei este de a nu comenta aceste informaţii“, au declarat reprezentanţii GDF Suez.

Germanii de la E.ON, care au pe piaţa locală un business de peste un miliard de euro din distribuţia şi furnizarea de energie electrică şi gaze naturale în regiunea Moldovei, ar fi interesaţi de preluarea fostei Electrica Banat, au mai spus sursele citate. „Nu comentăm asupra unor astfel de informaţii“, au spus şi reprezentanţii grupului german.

Potrivit unor informaţii furnizate de surse din piaţă la finalul lunii septembrie, grupul italian şi-ar dori ca din vânzarea tuturor companiilor din România să încaseze 1,8 miliarde de euro, dar că în realitate activele nu valorează mai mult de 1,2 miliarde de euro. Conform aceloraşi surse, este posibil ca, în cazul în care italienii nu obţin preţul cerut, să renunţe la vânzarea operaţiunilor din România.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- declaraţia lui Francesco Starace, CEO Enel, despre vânzarea activelor din România şi Slovacia

- afacerile Enel în România; activele de pe piaţa locală pe care vrea să le vândă compania italiană 

- calendarul exitului Enel 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO