Companii

În cinci ani, valoarea medicamentelor vândute în trimestrul al treilea din an s-a dublat. Dragoş Damian, CEO al Terapia: „Piaţa farma continuă galopul de evoluţie nesustenabilă“. Peste 175 de milioane de cutii de medicamente au ajuns la români în trimestrul al treilea din 2023, sub nivelul din T3/2022

Dragoş Damian, CEO al Terapia: Costurile cu medicamentele au ajuns deja la niveluri nesustenabile în multe ţări europene.

Dragoş Damian, CEO al Terapia: Costurile cu medicamentele au ajuns deja la niveluri nesustenabile în multe ţări europene.

Autor: Georgiana Mihalache

21.11.2023, 16:40 238

În valoare, piaţa a crescut cu 13% în perioada menţionată.

Volumul şi valoarea medica­men­telor care au ajuns la pacienţii ro­mâni în trimestrul al treilea din 2023 au avut o evoluţie la extreme. Astfel, dacă în volum pacienţii au avut mai puţine cutii de medica­mente faţă de T3/2022, în valoare piaţa a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Acest lucru arată că acelaşi număr de bolnavi a avut me­dicamente mai scumpe, o evo­luţie „ne­sustenabilă“, după cum o carac­te­rizează Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producă­tor de medicamente din piaţa locală.

„Pe proiecţii, asta înseamnă că, aşa cum s-a întâmplat şi în ulti­mii cinci ani, piaţa medicamen­te­lor decontate din Fondul Naţional Unic (FNUASS) se va dubla până în 2026-2027, iar creş­terea în volume, adică în pacienţi noi, va fi de sub 10%. O astfel de evoluţie este nesustenabilă – creştere masi­vă în valoare şi număr neglijabil de pa­cienţi noi tra­taţi. Pentru 2023 lip­sesc 4-5 miliarde de lei pentru a aco­peri nece­sa­rul de me­dica­men­te până în luna septembrie in­clu­siv, tri­mes­trul IV fiind a­co­perit din fon­durile din 2024“, susţine Dragoş Damian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO