În cinci ani, valoarea medicamentelor vândute în trimestrul al treilea din an s-a dublat. Dragoş Damian, CEO al Terapia: „Piaţa farma continuă galopul de evoluţie nesustenabilă“. Peste 175 de milioane de cutii de medicamente au ajuns la români în trimestrul al treilea din 2023, sub nivelul din T3/2022

Autor: Georgiana Mihalache 21.11.2023

În valoare, piaţa a crescut cu 13% în perioada menţionată.

Volumul şi valoarea medica­men­telor care au ajuns la pacienţii ro­mâni în trimestrul al treilea din 2023 au avut o evoluţie la extreme. Astfel, dacă în volum pacienţii au avut mai puţine cutii de medica­mente faţă de T3/2022, în valoare piaţa a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Acest lucru arată că acelaşi număr de bolnavi a avut me­dicamente mai scumpe, o evo­luţie „ne­sustenabilă“, după cum o carac­te­rizează Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producă­tor de medicamente din piaţa locală.

„Pe proiecţii, asta înseamnă că, aşa cum s-a întâmplat şi în ulti­mii cinci ani, piaţa medicamen­te­lor decontate din Fondul Naţional Unic (FNUASS) se va dubla până în 2026-2027, iar creş­terea în volume, adică în pacienţi noi, va fi de sub 10%. O astfel de evoluţie este nesustenabilă – creştere masi­vă în valoare şi număr neglijabil de pa­cienţi noi tra­taţi. Pentru 2023 lip­sesc 4-5 miliarde de lei pentru a aco­peri nece­sa­rul de me­dica­men­te până în luna septembrie in­clu­siv, tri­mes­trul IV fiind a­co­perit din fon­durile din 2024“, susţine Dragoş Damian.