Companii

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Intrăm în perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 mld. lei. Prima sondă în Neptun Deep, Marea Neagră, în 2025

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom: Intrăm în...

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2024, 00:08 4183

OMV Petrom raportează o scădere de 5% a producţiei de petrol şi gaze Investiţiile nu se văd deocamdată în creştere de producţie.

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, a ter­minat anul trecut cu venituri de 38,8 mi­liarde de lei, cu 37% mai mici faţă de 2022, şi cu un profit net de 4 mld. lei, un rezultat aproape „palid“ în com­pa­raţie cu recordul de 10,3 mi­liarde de lei din 2022, dar pe o piaţă mult schimbată. „Valoarea venitu­rilor din vânzări consolidate de 38,8 mld. lei în 2023 a scăzut cu 37% comparativ cu 2022, influenţată negativ de preţuri mai mici ale mărfurilor şi de volume mai mici aferente vânzărilor de energie electrică, compensate doar parţial de volumele mai mari aferente vânzărilor de gaze naturale. Vân­zările din segmentul rafinare şi marketing au repre­zentat 69% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din segmentul gaze şi energie au reprezentat 30%, în timp ce vânzările din segmentul explorare şi producţie au reprezentat numai 0,1%“, se arată în raportul financiar publicat ieri de OMV Petrom. Pe partea de explorare şi producţie se vede scă­derea volumelor cu 5% atât în zona de petrol, cât şi de gaze naturale, cu o rată mai pronunţată în ulti­mul trimestru al anului, 6,8%, în principal din cauza de­cli­nului natural şi a lucrărilor de mentenanţă planificate.

Dar dincolo de rezultatele financiare, anul 2023 a fost marcat de multe decizii majore, cu impact în rezul­tatele financiare viitoare. Astfel, OMV Petrom alături de Romgaz au luat decizia finală de investiţii în peri­me­trul Neptun Deep din Marea Neagră, un proiect care va necesita fonduri de 4 mld. euro, pentru a scoate la suprafaţă o „pungă“ de gaze de 100 mld. mc.

Deja contractele cheie au fost semnate, astfel că şantierul va începe anul acesta.

„2023 a fost un an remarcabil pentru implementarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Proiectul Neptun Deep a intrat “n faza de dezvoltare şi ne-am extins portofoliul de proiecte verzi. În 2023 am intensificat investiţiile, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât “n 2022. Planificăm să continuăm “n această direcţie, intrând “n perioada cu cele mai mari investiţii din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv “n acelaşi timp“, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, care va participa în calitate de speaker la ZF Power Summit 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO