Companii

CEZ şi Enel, proiecte de „mori de vânt“ de peste 700 mil. euro

Noul val de eoliene: CEZ şi Enel dau drumul la proiecte de „mori de vânt“ de peste 700 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

03.05.2011, 23:50 1566

Cehii de la CEZ şi italienii de la Enel, unele dintre cele maimari grupuri energetice euro­pene prezente în România, spun că vorîncepe anul acesta lucrul la proiecte eoliene de peste 700 demilioane de euro, cele două companii fiind de altfel şi unii dintrecei mai agresivi jucători din domeniul investiţiilor verzi pe planlocal. Motivaţia străinilor este simplă: energia verde se va plătiextrem de bine prin schemele de sprijin acordate de statulromân.

"Enel Green Power a început lucrările de construcţie la un parceolian cu o capacitate instalată de 70 MW, situat în localitateaCorugea (judeţul Tulcea)", spun reprez­entanţii diviziei de energierege­nera­bilă a grupului italian.

Totodată, reprezentanţii com­pa­niei spun că vor mai demaralucră­rile la un parc eolian, Sălbatica II, loca­lizat tot înjudeţul Tulcea, şi această in­ves­tiţie urmând să aibă o capacitatede 70 MW. Acestea nu sunt însă primele investiţii verzi aleitalienilor în România, Enel având deja în exploatare două parcuricu o capacitate cumulată de 64 MW, Sălbatica I şi Agighiol.Concomitent cu începerea lucrărilor la Sălbatica II şi Corugea,italienii spun că vor extinde şi parcul Sălbatica I cu încă 40 MW.Astfel, investiţiile în unităţi noi anunţate până acum de Enel sevor ridica la circa 270 de milioane de euro dacă se ia în calcul unpreţ mediu de 1,5 mil. euro pentru fiecare megawatt instalat.

"Lucrările de construcţie în desfăşurare la parcul eolianCorugea şi la alte parcuri ne vor creşte capacitatea insta­lată înRomânia la 244 MW, confirmând stra­tegia noastră de dezvoltareîntr-o ţară cu un potenţial ridicat pentru expansiunea ener­gieieoliene", a declarat Francesco Starace, director general executival Enel Green Power.

Când cei 244 MW în proiecte eoliene vor deveni funcţionali,aceştia vor putea alimenta într-un an peste 200.000 de gospodăriicu un consum mediu lunar de peste 200 kwH.


CEZ reia proiectul Cogealac

Alături de italienii de la Enel, şi cehii de la CEZ spun că suntpregătiţi să înceapă anul acesta construcţiile la cea de-a douaparte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro pe care îl fac îndouă comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac. Dacă lucrările aumers destul de bine la parcul de la Fântânele, la finalul anuluitrecut fiind montanţi 300 MW din cei 347,5 MW programaţi pentruaceastă etapă, la Cogealac lucrurile trenează de mai bine de un ande zile pe fondul mai multor conflicte cu autorităţile locale.

Iniţial, când au început acest proiect cehii spuneau că-l vorfinaliza în 2010, dar potrivit celor mai recente estimări în­tregulparc de 600 MW va fi gata abia la fi­nele anului viitor.

"Prima ener­gie produsă la parcul eolian de la Cogealac artrebui să ajungă în reţea în a doua jumătate a anului 2011.Întregul parc eolian va fi finalizat în 2012", se arată în raportulanual al grupului CEZ.

Grabă la subvenţii

Graba investitorilor de a da drumul la proiecte eoliene esteexplicată prin schema de sprijin generoasă pe care România este pecale să o pună în aplicare pentru susţinerea investiţiilor înenergie regenerabilă. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, uninvestitor în România care va livra un MWh de electricitate verdeîn sis­temul energetic va primi circa 160 de euro, în cazulenergiei eoliene, în timp ce la nivel european investiţiile înparcuri de mori de vânt sunt recompensate în medie cu numai 90 deeuro pe MWh. Acest lucru este posibil prin prisma faptului căRomânia le acordă până în 2017 câte două certificate verziinvestitorilor în parcuri eoliene, cu preţuri cuprinse între 27 şi55 de euro, aceştia având posibilitatea să-şi între­geascăprofiturile şi prin vân­zarea ener­giei în piaţă. Cum furnizoriisunt obli­gaţi să cumpere aceste certi­ficate verzi pent­ru a aveaun anumit procent de energie nepolu­an­tă în coşul pe care îllivrează clienţilor finali, şi costurile pentru achiziţia acestoravor fi integrate în facturile plătite de populaţie şi de companii.La nivelul anului 2017 ANRE a calculat că impactul în facturi alenergiei verzi ar fi de 33 de euro pe MWh, ceea ce echivalează cu ocreştere de peste 70% a fac­turilor, în cazul în care schema desprijin care aşteaptă acum avizul Co­misiei European va intra înaplicare de anul acesta.

Rapoartele CEZ arată că anul trecut com­­pania a pro­dus 256 GWhde energie eo­liană.

Prac­tic, în contul acestei energii CEZ a primit certificateverzi în valoare de 14 mil. euro, ţinând cont de faptul că înRomânia, până la avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008, seacordă un singur certificat ver­de pe MWh pro­dus.

În 2011 însă, CEZ spune că va produce 800 GWh de energie verde,de peste 3 ori mai mult com­pa­ra­tiv cu anul trecut. Dacă legea seva aplica şi cehii vor primi câte două certi­fi­cate verzi, CEZ vacâştiga doar din aceste instrumente 88 mil. euro la care se maiadaugă şi 32 mil. euro din vânzarea energie pe piaţă. Dacă legea nuse va aplica, cehii vor câştiga numai 44 mil. euro dincertificatele verzi şi aceeaşi sumă din vânzarea energiei înpiaţă.

Planurile Enel

  • Italienii au început construcţia unui parc eolian de 70 MW laCorugea.

  • Vor mai lansa construcţiile la încă un parc de 70 MW denumitSălbatica II, Tulcea.

  • Acum au în exploatare două parcuri eoliene cu o capacitatecumulată de 64 MW, Sălbatica I şi Agighiol.

  • Totodată, vor extinde cu 40 de megawaţi parcul eolian SălbaticaI, Tulcea.

  • În total, investiţiile în parcuri noi se vor ridica la circa 270mil. euro.

  • În total, cei 244 mW vor putea alimenta peste 200.000 degospodării.

  • Când parcurile vor funcţiona la capacitate maximă, Enel vacâştiga din certificate verzi 65 milioane de euro dacă se va aplicaLegea 220/2008.

Planurile CEZ

  • La finalul anului trecut, CEZ montase 300 de megawaţi, adică 120de turbine la Fântânele.

  • Anul acesta CEZ va monta încă 19 turbine la Fântânele, astfelurmând să fie finalizată prima parte a parcului eolian.

  • La Cogealac vor fi montate 101 turbine eoliene până la finelelui 2012.

  • Valoarea investiţiei în parcul de la Cogealac este de 450 demilioane de euro. În total, parcul care va avea 600 MW va costa 1,1miliarde de euro.

  • Cei 600 MW pot alimenta într-un an peste 600.000 degospodării.

  • Anul acesta, CEZ estimează că va produce 0,8 TWh de energieeoliană, adică peste 1% din producţia naţională de energie.

  • În contul acestei producţii de energie, CEZ poate primi 88 demilioane de euro în certificate verzi dacă se aplică Legea220/2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO