CEZ şi Enel, proiecte de „mori de vânt“ de peste 700 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu 03.05.2011

Cehii de la CEZ şi italienii de la Enel, unele dintre cele mai mari grupuri energetice euro­pene prezente în România, spun că vor începe anul acesta lucrul la proiecte eoliene de peste 700 de milioane de euro, cele două companii fiind de altfel şi unii dintre cei mai agresivi jucători din domeniul investiţiilor verzi pe plan local. Motivaţia străinilor este simplă: energia verde se va plăti extrem de bine prin schemele de sprijin acordate de statul român.

"Enel Green Power a început lucrările de construcţie la un parc eolian cu o capacitate instalată de 70 MW, situat în localitatea Corugea (judeţul Tulcea)", spun reprez­entanţii diviziei de energie rege­nera­bilă a grupului italian.

Totodată, reprezentanţii com­pa­niei spun că vor mai demara lucră­rile la un parc eolian, Sălbatica II, loca­lizat tot în judeţul Tulcea, şi această in­ves­tiţie urmând să aibă o capacitate de 70 MW. Acestea nu sunt însă primele investiţii verzi ale italienilor în România, Enel având deja în exploatare două parcuri cu o capacitate cumulată de 64 MW, Sălbatica I şi Agighiol. Concomitent cu începerea lucrărilor la Sălbatica II şi Corugea, italienii spun că vor extinde şi parcul Sălbatica I cu încă 40 MW. Astfel, investiţiile în unităţi noi anunţate până acum de Enel se vor ridica la circa 270 de milioane de euro dacă se ia în calcul un preţ mediu de 1,5 mil. euro pentru fiecare megawatt instalat.

"Lucrările de construcţie în desfăşurare la parcul eolian Corugea şi la alte parcuri ne vor creşte capacitatea insta­lată în România la 244 MW, confirmând stra­tegia noastră de dezvoltare într-o ţară cu un potenţial ridicat pentru expansiunea ener­giei eoliene", a declarat Francesco Starace, director general executiv al Enel Green Power.

Când cei 244 MW în proiecte eoliene vor deveni funcţionali, aceştia vor putea alimenta într-un an peste 200.000 de gospodării cu un consum mediu lunar de peste 200 kwH.


CEZ reia proiectul Cogealac

Alături de italienii de la Enel, şi cehii de la CEZ spun că sunt pregătiţi să înceapă anul acesta construcţiile la cea de-a doua parte a parcului eolian de 1,1 miliarde de euro pe care îl fac în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac. Dacă lucrările au mers destul de bine la parcul de la Fântânele, la finalul anului trecut fiind montanţi 300 MW din cei 347,5 MW programaţi pentru această etapă, la Cogealac lucrurile trenează de mai bine de un an de zile pe fondul mai multor conflicte cu autorităţile locale.

Iniţial, când au început acest proiect cehii spuneau că-l vor finaliza în 2010, dar potrivit celor mai recente estimări în­tregul parc de 600 MW va fi gata abia la fi­nele anului viitor.

"Prima ener­gie produsă la parcul eolian de la Cogealac ar trebui să ajungă în reţea în a doua jumătate a anului 2011. Întregul parc eolian va fi finalizat în 2012", se arată în raportul anual al grupului CEZ.

Grabă la subvenţii

Graba investitorilor de a da drumul la proiecte eoliene este explicată prin schema de sprijin generoasă pe care România este pe cale să o pună în aplicare pentru susţinerea investiţiilor în energie regenerabilă. Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, un investitor în România care va livra un MWh de electricitate verde în sis­temul energetic va primi circa 160 de euro, în cazul energiei eoliene, în timp ce la nivel european investiţiile în parcuri de mori de vânt sunt recompensate în medie cu numai 90 de euro pe MWh. Acest lucru este posibil prin prisma faptului că România le acordă până în 2017 câte două certificate verzi investitorilor în parcuri eoliene, cu preţuri cuprinse între 27 şi 55 de euro, aceştia având posibilitatea să-şi între­gească profiturile şi prin vân­zarea ener­giei în piaţă. Cum furnizorii sunt obli­gaţi să cumpere aceste certi­ficate verzi pent­ru a avea un anumit procent de energie nepolu­an­tă în coşul pe care îl livrează clienţilor finali, şi costurile pentru achiziţia acestora vor fi integrate în facturile plătite de populaţie şi de companii. La nivelul anului 2017 ANRE a calculat că impactul în facturi al energiei verzi ar fi de 33 de euro pe MWh, ceea ce echivalează cu o creştere de peste 70% a fac­turilor, în cazul în care schema de sprijin care aşteaptă acum avizul Co­misiei European va intra în aplicare de anul acesta.

Rapoartele CEZ arată că anul trecut com­­pania a pro­dus 256 GWh de energie eo­liană.

Prac­tic, în contul acestei energii CEZ a primit certificate verzi în valoare de 14 mil. euro, ţinând cont de faptul că în România, până la avizul Comisiei Europene asupra Legii 220/2008, se acordă un singur certificat ver­de pe MWh pro­dus.

În 2011 însă, CEZ spune că va produce 800 GWh de energie verde, de peste 3 ori mai mult com­pa­ra­tiv cu anul trecut. Dacă legea se va aplica şi cehii vor primi câte două certi­fi­cate verzi, CEZ va câştiga doar din aceste instrumente 88 mil. euro la care se mai adaugă şi 32 mil. euro din vânzarea energie pe piaţă. Dacă legea nu se va aplica, cehii vor câştiga numai 44 mil. euro din certificatele verzi şi aceeaşi sumă din vânzarea energiei în piaţă.

Planurile Enel

Planurile CEZ