Companii

CEZ: "Nu credem ca lucrurile se vor inrautati in 2010"

CEZ isi trimite “recuperatorii” pe teren sa descopere energia consumata in mod ilicit

Doina Vornicu, noul director general al CEZ Distributie: Noi am inceput inca din 2007 programe de restructurare si de reorganizare, care inevitabil au dus la diminuari de personal. De exemplu, am demarat un program numit “Start from home”. Inainte, toata lumea venea la munca la ora 7 si pleca pe teren. Acum, pleaca direct de acasa. Oamenii au masini, telefoane, stiu unde trebuie sa ajunga, asa ca am redus timpii pierduti.

01.11.2009, 23:35 68

Vornicu estimeaza pentru CEZ Distributie o cifra de afaceri decirca 670 mil. lei (160 mil. euro) pentru 2009, cu aproape 17% maimica fata de 2008.
Compania a decis sa nu umble la bugetele de investitii pentru anulacesta, dar in schimb numarul de angajati s-a redus cu 173 depersoane de la inceputul anului.
"Anticipam ca am atins deja un anumit prag si nu credem ca vom maiscadea sub acesta. Nu credem ca lucrurile se vor inrautati in 2010si spun asta bazandu-ma pe studiile de comportament pe care lerealizam si pe solicitarile de energie pentru anul viitor", explicaVornicu, care a preluat conducerea CEZ Distributie de la 1 iulie,anul acesta. Actualul director general al CEZ Distributie faceparte din echipa pe care cehii de la CEZ si-au format-o in Romaniainca din 2006.
Reprezentanta CEZ Distributie spune ca in primele noua luni aleacestui an, compania a distribuit o cantitate de energie de 5,2TWh, in scadere cu 16% comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut cand CEZ a distribuit 6,2 TWh.
"Cea mai mare parte a consumului de energie electrica a devenitvolatil. Unele companii s-au inchis, altele si-au redus consumul.Avem sectoare de activitate care au fost tare afectate, cum ar fipetrochimia. Pe partea de consumatori casnici nu am avut niciomodificare", spune Vornicu.
CEZ deserveste circa 1,3 milioane de clienti dupa ce in 2005 apreluat pachetul majoritar de actiuni al fostei ElectricaOltenia.
"Ne urmarim statistic clientii pe care i-am impartit in mai multecategorii de consum. Astfel, avem consumatori mari, mici, casnici,dar si institutii ale statului. Din zona institutiilor bugetareobservam ca se incearca o anumita economie pentru ca nu auresursele financiare disponibile. Pana la urma, economia de energieeste foarte buna pentru ca cea mai ieftina energie este cea pe careo economisesti", spune Vornicu.
In ciuda scaderii cantitatilor de energie distribuite, CEZDistributie a avut si pentru acest an un buget de investitiisimilar cu cel de anul trecut, iar pentru 2010 isi propunemajorarea acestuia cu aproape 50%. "Pentru 2008 si 2009 am avut unbuget de investitii de 132 de milioane de lei pentru fiecare an.Una dintre cele mai populare masuri anticriza este de a-ti taiainvestitiile, dar pe termen lung acest lucru ajunge sa te coste maimult. In domeniul nostru nu poti sa-ti cresti performantele farainsfrastructura buna", spune Vornicu.

Masuri anticriza si planuri de viitor
Vornicu spune ca masurile anticriza au inceput sa fie luate inca dela primele semne din 2008, una dintre cele mai interesate strategiifiind formarea unei adevarate trupe de elita specializata inidentificarea consumului ilicit de energie electrica.
"Am creat in 2008 un departament de recuperare a energiei electriceconsumata in mod ilicit. Semnalul a fost foarte puternic, mai alesin randul angajatilor, iar pierderile au scazut foarte mult. Nimeninu stie mai bine decat un angajat al unei companii de distributiede energie cum sa faca ceea ce este necesar pentru a consumaenergie in mod ilicit. Aceasta a fost una dintre cele maiinteresante masuri de diminuare a costurilor", spune Vornicu.
Potrivit acesteia, trupele care se ocupa cu descoperirea acestorfraude au ultimele dotari cum ar fi binoclu cu infrarosu prin carese poate vedea daca un imobil se incalzeste, ceea ce indica unconsum de energie, aparate de detectare a circutitelor prin peretisi altele. In plus, tot procesul este filmat.
"Noi am inceput inca din 2007 programe de restructurare si dereorganizare, care inevitabil au dus la diminuari de personal. Deexemplu, am demarat un program numit 'Start from home'. Inainte,toata lumea venea la munca la ora 7 si pleca pe teren. Acum, pleacadirect de acasa. Oamenii au masini, telefoane, stiu unde trebuie saajunga, asa ca am redus timpii pierduti", mai spune Vornicu.

Automatizarea statiilor duce ladisponibilizari
Cu toate acestea, una dintre cele mai importante masuri careurmeaza sa fie implemetata pe termen lung si care probabil va aveacel mai mare impact asupra numarului de angajati este automatizareastatiilor electrice.
"Din 2008 am inceput sa implementam un program de automatizare astatiilor, lucru existent deja in toate tarile dezvoltate. Practicvorbim de o actionare la distanta, in locul unor interventiimanuale. Nu avem inca o valoare a acestui program, dar pentru anulviitor bugetul de investitii va fi de 196 de milioane de lei, sumacare va include si aceste lucrari. Acum avem 144 de statii, dincare 27 sunt deja automatizate", spune Vornicu.
Directorul CEZ Distributie spune ca aceste modernizari vor duceinevitabil la scaderea numarului de angajati.
"Astfel, daca in 2008 aveam 2.026 de salariati, acum mai avem1.853, numar care se va diminua treptat odata cu automatizareastatiilor. Platile compensatorii acordate au avut un nivel maxim de36 de salarii", spun Vornicu.
In afara de automatizarea statiilor, Vornicu mai are un obiectiv,si anume implementarea salarizarii pe criterii deperformanta.
"CEZ Distributie este singura companie din grupul CEZ Romania careinca nu a implementat acest program din cauza a doua probleme: avemun numar semnificativ mai mare de angajati fata de celelalte firmesi nu am ajuns la o intelegere cu reprezentantii sindicatelor timpde doi ani de zile. Sper ca de la 1 ianuarie 2010 sa avem acestsistem implementat. Suntem in ultima faza de negocieri cusindicatele", spune Vornicu.

Mai bine fara Electrica
Recent, cehii de la CEZ au cumparat participatiile minoritare pecare Electrica si Fondul Proprietatea le mai detineau in cadrul CEZDistributie si CEZ Vanzare, companii rezultate in urmarestructurarii fostei Electrica Oltenia.
Desi pretul platit pentru achizitia acestor pachete a fostconsiderabil, circa 375 mil. euro, reprezentantii CEZ spun ca estemai bine acum.
"Toate decizile majore erau usor temporizate. In contextul in careavem 100% din actiuni putem sa luam decizii mai repede, avem maimulta flexibilitate si putem sa implementam strategiile mai rapid",spune Vornicu.

Implicati in multe proiecte
CEZ este unul dintre cei mai activi investitori straini care auintrat pe piata locala in urma proceselor de privatizare.
Cehii sunt implicati in mai multe proiecte majore de producere aenergiei electrice printre care se numara reactoarele nucleare 3 si4 de la Cernavoda si constructia celui mai mare parc eolian peuscat in Dobrogea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO