CEZ: "Nu credem ca lucrurile se vor inrautati in 2010"

Autor: Roxana Petrescu 01.11.2009

Doina Vornicu, noul director general al CEZ Distributie, spune ca sfarsitul anului nu mai poate aduce scaderi peste cele inregistrate pana acum, cand cantitatea de energie livrata a scazut cu 16% fata de primele noua luni ale anului trecut.



Vornicu estimeaza pentru CEZ Distributie o cifra de afaceri de circa 670 mil. lei (160 mil. euro) pentru 2009, cu aproape 17% mai mica fata de 2008.
Compania a decis sa nu umble la bugetele de investitii pentru anul acesta, dar in schimb numarul de angajati s-a redus cu 173 de persoane de la inceputul anului.
"Anticipam ca am atins deja un anumit prag si nu credem ca vom mai scadea sub acesta. Nu credem ca lucrurile se vor inrautati in 2010 si spun asta bazandu-ma pe studiile de comportament pe care le realizam si pe solicitarile de energie pentru anul viitor", explica Vornicu, care a preluat conducerea CEZ Distributie de la 1 iulie, anul acesta. Actualul director general al CEZ Distributie face parte din echipa pe care cehii de la CEZ si-au format-o in Romania inca din 2006.
Reprezentanta CEZ Distributie spune ca in primele noua luni ale acestui an, compania a distribuit o cantitate de energie de 5,2 TWh, in scadere cu 16% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand CEZ a distribuit 6,2 TWh.
"Cea mai mare parte a consumului de energie electrica a devenit volatil. Unele companii s-au inchis, altele si-au redus consumul. Avem sectoare de activitate care au fost tare afectate, cum ar fi petrochimia. Pe partea de consumatori casnici nu am avut nicio modificare", spune Vornicu.
CEZ deserveste circa 1,3 milioane de clienti dupa ce in 2005 a preluat pachetul majoritar de actiuni al fostei Electrica Oltenia.
"Ne urmarim statistic clientii pe care i-am impartit in mai multe categorii de consum. Astfel, avem consumatori mari, mici, casnici, dar si institutii ale statului. Din zona institutiilor bugetare observam ca se incearca o anumita economie pentru ca nu au resursele financiare disponibile. Pana la urma, economia de energie este foarte buna pentru ca cea mai ieftina energie este cea pe care o economisesti", spune Vornicu.
In ciuda scaderii cantitatilor de energie distribuite, CEZ Distributie a avut si pentru acest an un buget de investitii similar cu cel de anul trecut, iar pentru 2010 isi propune majorarea acestuia cu aproape 50%. "Pentru 2008 si 2009 am avut un buget de investitii de 132 de milioane de lei pentru fiecare an. Una dintre cele mai populare masuri anticriza este de a-ti taia investitiile, dar pe termen lung acest lucru ajunge sa te coste mai mult. In domeniul nostru nu poti sa-ti cresti performantele fara insfrastructura buna", spune Vornicu.

Masuri anticriza si planuri de viitor
Vornicu spune ca masurile anticriza au inceput sa fie luate inca de la primele semne din 2008, una dintre cele mai interesate strategii fiind formarea unei adevarate trupe de elita specializata in identificarea consumului ilicit de energie electrica.
"Am creat in 2008 un departament de recuperare a energiei electrice consumata in mod ilicit. Semnalul a fost foarte puternic, mai ales in randul angajatilor, iar pierderile au scazut foarte mult. Nimeni nu stie mai bine decat un angajat al unei companii de distributie de energie cum sa faca ceea ce este necesar pentru a consuma energie in mod ilicit. Aceasta a fost una dintre cele mai interesante masuri de diminuare a costurilor", spune Vornicu.
Potrivit acesteia, trupele care se ocupa cu descoperirea acestor fraude au ultimele dotari cum ar fi binoclu cu infrarosu prin care se poate vedea daca un imobil se incalzeste, ceea ce indica un consum de energie, aparate de detectare a circutitelor prin pereti si altele. In plus, tot procesul este filmat.
"Noi am inceput inca din 2007 programe de restructurare si de reorganizare, care inevitabil au dus la diminuari de personal. De exemplu, am demarat un program numit 'Start from home'. Inainte, toata lumea venea la munca la ora 7 si pleca pe teren. Acum, pleaca direct de acasa. Oamenii au masini, telefoane, stiu unde trebuie sa ajunga, asa ca am redus timpii pierduti", mai spune Vornicu.

Automatizarea statiilor duce la disponibilizari
Cu toate acestea, una dintre cele mai importante masuri care urmeaza sa fie implemetata pe termen lung si care probabil va avea cel mai mare impact asupra numarului de angajati este automatizarea statiilor electrice.
"Din 2008 am inceput sa implementam un program de automatizare a statiilor, lucru existent deja in toate tarile dezvoltate. Practic vorbim de o actionare la distanta, in locul unor interventii manuale. Nu avem inca o valoare a acestui program, dar pentru anul viitor bugetul de investitii va fi de 196 de milioane de lei, suma care va include si aceste lucrari. Acum avem 144 de statii, din care 27 sunt deja automatizate", spune Vornicu.
Directorul CEZ Distributie spune ca aceste modernizari vor duce inevitabil la scaderea numarului de angajati.
"Astfel, daca in 2008 aveam 2.026 de salariati, acum mai avem 1.853, numar care se va diminua treptat odata cu automatizarea statiilor. Platile compensatorii acordate au avut un nivel maxim de 36 de salarii", spun Vornicu.
In afara de automatizarea statiilor, Vornicu mai are un obiectiv, si anume implementarea salarizarii pe criterii de performanta.
"CEZ Distributie este singura companie din grupul CEZ Romania care inca nu a implementat acest program din cauza a doua probleme: avem un numar semnificativ mai mare de angajati fata de celelalte firme si nu am ajuns la o intelegere cu reprezentantii sindicatelor timp de doi ani de zile. Sper ca de la 1 ianuarie 2010 sa avem acest sistem implementat. Suntem in ultima faza de negocieri cu sindicatele", spune Vornicu.

Mai bine fara Electrica
Recent, cehii de la CEZ au cumparat participatiile minoritare pe care Electrica si Fondul Proprietatea le mai detineau in cadrul CEZ Distributie si CEZ Vanzare, companii rezultate in urma restructurarii fostei Electrica Oltenia.
Desi pretul platit pentru achizitia acestor pachete a fost considerabil, circa 375 mil. euro, reprezentantii CEZ spun ca este mai bine acum.
"Toate decizile majore erau usor temporizate. In contextul in care avem 100% din actiuni putem sa luam decizii mai repede, avem mai multa flexibilitate si putem sa implementam strategiile mai rapid", spune Vornicu.

Implicati in multe proiecte
CEZ este unul dintre cei mai activi investitori straini care au intrat pe piata locala in urma proceselor de privatizare.
Cehii sunt implicati in mai multe proiecte majore de producere a energiei electrice printre care se numara reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si constructia celui mai mare parc eolian pe uscat in Dobrogea.