Companii

CEO-ul Wienerberger: Cand faci 2,5 locuinte la o mie de locuitori, nu ai boom imobiliar, spaniolii faceau 17 case. Cum comentati?

Cum vede economia romaneasca CEO-ul Wienerberger: Cand faci 2,5 locuinte la o mie de locuitori, nu ai boom imobiliar, spaniolii faceau 17 case
14.04.2010, 00:00 57

Scheuch considera ca Romania inca nu a atins nivelul optim deconstruire de locuinte, raportat la numarul de locuitori, avand invedere ca o medie normala pentru cei 22 de milioane de locuitori arfi de 5-6 locuinte/an/la 1.000 de locuitori.

"Eu ma uit la cifre si daca le analizam, in Romania nu a fost unboom. In perioada de varf pe piata romaneasca s-au construit 2,5locuinte la 1.000 de locuitori/an. Spre comparatie, Spania, unde afost un adevarat boom, construia 17 locuinte la mia delocuitori/an".

Declaratia executivului Wienerberger vine la scurt timp dupapublicarea raportului anual, unde veniturile subsidiarei dinRomania au scazut cu peste 50%, pana la circa 36 mil. euro, dupa ceponderea operatiunilor din Romania in totalul veniturilor grupuluia coborat cu un punct procentual, de la 3% in 2008 la 2%.

"Suntem deja de 12 ani in Romania, avem trei fabrici si vrem sane mentinem prezenta pe aceasta piata pe termen lung. Vrem sacrestem in Romania, pentru ca nu este doar inima Europei, ci este opiata cu 22 de milioane de locuitori in care deficitul de locuinteeste in continuare ridicat".

Wienerberger a luat in 2009 o decizie surprinzatoare pentrupiata dupa ce a oprit in luna iunie timp de patru luni productia ladoua dintre cele trei fabrici din Romania, pentru adaptareaproductiei la evolutia pietei si cererii. "A trebuit sa ne ajustam nivelul productiei lacerere. Nu stiu daca vom mai opri temporar fabricile si anulacesta", sustine Scheuch.

Austriecii au investit pana in prezent pe piata romaneasca circa75-80 de milioane de euro in achizitia CEMA Sibiu si in construireaa trei fabrici la Sibiu (pe locul fostei CEMA), Gura Ocnitei(Dambovita) si Tritenii de Jos (Cluj). In 2008, austriecii anuntauca vor continua investitiile pe piata romaneasca si luau in calculinvestitii de inca 100 mil. euro in inca 2-3 fabrici pana in 2013."Doar trei fabrici sunt putine pe o piata atat de mare si amachizitionat deja terenuri pe care vom construi fabrici, candcererea va reveni pe crestere. Planul de extindere pe piata localaeste in continuare valid", spune CEO-ul Wienerberger.

Guvernul trebuie sa faca mai multe locuintesociale

Dupa modelul austriac, unde piata rezidentiala este foarte binereglementata, iar nivelul speculativ este foarte scazut, pentru caau fost construite foarte multe case sociale, Scheuch afirma castatul ar trebui sa intensifice investitiile in locuinte pentrutineri.

"Guvernul ar trebui sa investeasca mai mult in locuinte sociale,sa existe stabilitate si sa creeze locuri de munca, pentru ca dejarata somajului a ajuns la un nivel foarte ridicat. In oriceeconomie sunt urcusuri si coborasuri si cred ca in Romania vacontinua sa se dezvolte, mai ales daca incepe sa absoarba fondurilede la UE".

In Viena se afla un numar foarte ridicat de case sociale,detinute de administratiile locale, iar majoritatea austriecilorlocuiesc cu chirie, in comparatie cu tarile din est, cum esteRomania, unde ponderea proprietarilor este de peste 90%.

Scheuch considera ca in Romania din pacate a fost o dezvoltarespeculativa si multi investitori, care acum sunt pesimisti laadresa Romaniei, au venit cu o viziune pe termen scurt si asa auaparut frustrarile si s-au retras. "Noi suntem in Romania pe termenlung si de aceea sunt optimist. Acum 15-20 de ani nu puteati safiti aici cu mine la acest interviu. Romania s-a dezvoltat mult inultimii 20 de ani si puteti face lucruri care inainte de '89 nuerau posibile si asta este mult mai important decat crestereaeconomica".

Cum a restructurat businessul in mijloculcrizei

Scheuch, care a devenit CEO-ul Wienerberger la 1 august 2009, inmijlocul crizei, a trebuit sa ia rapid decizii de reducere acosturilor pentru a salva compania.

"Anul trecut a fost unul foarte dificil, in contextul in caresectorul rezidential a coborat la un nivel foarte scazut pe planmondial, apropiat de cel de dupa al Doilea Razboi Mondial. Atrebuit sa disponibilizam circa 2.500 de oameni (echivalentul a 16%din total - n. red.) si 31 de fabrici au fost inchise".

In ciuda unui context de piata dificil, compania si-a majoratcash-flow-ul cu 28%, pana la 251 mil. euro, potrivit raportuluianual al companiei.

"A trebuit sa acceptam o noua realitate, ca piata nu mai este cea fost. Am vorbit foarte mult cu angajatii, nu a fost usor sa facematatea disponibilizari, insa la final compania trebuie sa ramanaputernica si acesta este rolul meu, sa ma asigur ca acest lucru seintampla, indiferent de consecinte", sustine Scheuch.

El afirma ca programul de restructurare s-a terminat si ca nu vamai face disponibilizari in 2010, urmand ca anul acesta compania safie mai profitabila. "Chiar daca in cel mai bun caz nivelulveniturilor va fi egal cu cel din 2009, cred ca profitul va creste,in urma reducerilor de costuri pe care le-am facut anultrecut".

Veniturile Wienerberger au scazut anul trecut cu 25% fata de2008, pana la 1,8 mld. euro, in timp ce profitul EBITDA (inainte detaxe, deprecieri si amortizari) s-a redus cu 53%, pana la 208 mil.euro.

Wienerberger a intrat pe piata romaneasca in 1998 si ulterior in2003 a achizitionat de la producatorul de materiale de constructiiCEMA Sibiu o fabrica de caramizi in cadrul unei tranzactii cu ovaloare totala de 9 milioane de euro. Tranzactia includea, pe langapretul pe pachetul de actiuni, si fonduri destinate unei majoraride capital in vederea modernizarii fabricii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO