Companii

CEO-ul privat al CFR SA: Avem bani doar pentru a repara 13 kilometri de cale ferată, din cei 5.900 de kilometri

CEO-ul privat al CFR SA: Avem bani doar pentru  a repara...

Autor: Mirabela Tiron

04.04.2013, 14:35 1086

Dimitris Sophocleous, grecul care a preluat funcţia director general la compania de stat CFR SA, spune că anul trecut au fost reparaţi doar 12,8 kilometri de linie ferată din cei 5.000 de kilometri care au nevoie de reparaţii, după ce în 2011 fuseseră reparaţi doar 11 kilometri din cei 4.500 de kilometri care solicitau astfel de lucrări.

“Acest lucru arată starea în care se află infrastructura feroviară. Oamenii care lucrează la infrastructură fac eforturi pentru siguranţa circulaţiei, care se asigură în prezent prin reducerea vitezei de circulaţie. Sunt linii construite pentru ca trenurile să circule cu o viteză de 100 de km pe oră, dar pe care se circulă cu 40-60 de km pe oră din cauza lipsei banilor pentru investiţii”, a spus el.

El mai precizează că pe lângă absenţa banilor de investiţii se mai confruntă cu problema furturilor de componente auto, ce a cauzat pagube de 10,5 milioane de euro anul trecut pe întreaga reţea feroviară, din care 70% doar pe ruta Bucureşti-Constanţa, reabilitată cu aproape un miliard de euro.

Pentru a rezolva această problemă a solicitat ajutorul Ministerului de Interne, în vederea trimiterii jandarmilor să păsească liniile ferate. Costul cu serviciile de pază, pe care ar trebui să le asigure Ministerul de Interne, dacă va aproba proiectul, s-ar ridica la 22 de milioane de lei (circa 5 mil. euro) anual. Şeful CFR SA spune că are şi un plan B pentru această problemă, respectiv solicitarea sprijinului ambasadei Sua şi a Israelului, dat fiind că americanii şi israelienii au expertiză în probleme legate de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO