Companii

Cele mai profitabile afaceri se fac tot in Bucuresti

17.10.2000, 00:00 138



Companiile private bucurestene s-au dovedit a fi si anul trecut cele mai profitabile, marii castigatori fiind Procter & Gamble Marketing Romania, la microantreprinderi, 3M Romania SRL, la intreprinderi mijlocii, Emcom SRL, la intreprinderi mijlocii, si Globe Ground Romania SRL, la intreprinderi mari, conform clasamentului national al firmelor intocmit de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Desi in 1999 au depus rapoarte financiare la Ministerul Finantelor 402.541 societati comerciale, fata de 393.675 in anul precedent, anul trecut au avut profit numai 41,9% din acestea, fata de 48,5% in 1998.

Intreprinderile mici si mijlocii au avut rezultate bune anul acesta, cu toate ca sectorul economic este reglementat de aproape 7.000 de acte normative, considera vice-presedintele Agentiei Nationale de Dezvoltare Regionala (ANDR), Gabor Kerekes.

Conform clasamentului intocmit de CNIPMMR, producatorul de bunuri de larg consum Procter&Gamble din Bucuresti se afla pe primul loc la categoria microantreprinderilor, cu un profit brut de peste 114 miliarde de lei.

Aceasta societate este urmata de Metaltrade International 97 SRL din Galati si Macro Prisma Town SA din Corbeanca, cu profituri de peste 80 de miliarde si, respectiv, 50 de miliarde de lei. De remarcat ca in ultimii doi ani Procter & Gamble a cheltuit cei mai multi bani pentru publicitate.

In cadrul intreprinderilor mici, primele locuri sunt ocupate de 3M Romania SRL, cu un profit brut de 106 miliarde de lei, Amro Pod SRL, cu 67 de miliarde de lei si Media Com'95 SRL, cu un profit de 57 de miliarde de lei.

Primele locuri in cadrul intreprinderilor mijlocii sunt ocupate de Emcom SRL (afiliata la grupul german de telecomunicatii Siemens), cu un profit de aproape 200 de miliarde de lei si de British American Tobacco Trading SRL si Antena 1 SA, cu profituri de peste o suta de miliarde de lei. Emcom a avut anul trecut venituri de circa o suta de milioane de marci germane, avand un capital social de 27,6 milioane de marci germane.

Din categoria intreprinderilor mari, primele trei clasate sunt Globe Ground Romania SRL, cu un profit brut de aproape 200 de miliarde de lei si Imbuteliat Coca-Cola Ploiesti SRL si Metro Rom Invest SRL, cu profituri de peste 160 de miliarde de lei, toate din Bucuresti.

Globe Ground Romania SRL, divizie a concernului german Globe Ground, executa servicii de logistica pentru companii aeriene, de la reparatii pana la curatarea aeronavelor.

Cele mai profitabile domenii au fost anul trecut, dupa profitul mediu, prelucrarea titeiului, productia de emitatoare radio, tv si fabricarea cimentului, varului si ipsosului, constructii si reparatii aeronave, fabricare echipamente medicale, extractie petrol, fabricare de medicamente, constructii navale, fabricare pesticide si ingrasaminte, fabricare placi si dale din ceramica.

Clasificarea intreprinderilor a fost facuta dupa numarul de angajati, dupa cum urmeaza: 1-9 angajati - microantreprinderi, 10-49 angajati - intreprinderi mici, 50-249 angajati - intreprinderi medii, peste 250 angajati - intreprinderi mari.

Topul urmareste evolutia firmelor private din Romania, excluzand din clasamente firmele cu capital de stat sau cele privatizate. Majoritatea firmelor incluse in clasamentul CNIPMMR sunt societati cu raspundere limitata (SRL).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO